Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hotely a penziony v krkonošském Harrachově se na otevření teprve chystají

04. 12. 2020 | 7:01

V krkonošském Harrachově, který je závislý na turistech, se hotely a penziony na otevření teprve připravují. Mluvčí radnice Hana Veselá ČTK řekla, že neví o žádném z větších hotelů nebo penzionů, který by už dnes otevřel. Hotel Sklář se k tomu chystá od pátku, další až příští týden. "Pro nás to dříve smysl nemá," řekl dnes ČTK ředitel hotelu Skicentrum Jan Vorlíček.

harrachov Titul5
Ilustrační foto

Skicentrum otevře až příští týden na víkend, na který mu zůstaly rezervace z dřívějška. Podle Vorlíčka byla zatím příliš krátká doba na to, aby si lidé začali pobyty rezervovat. "Nikdo neví, jak to bude. Ani vláda," řekl. Zatímco v minulých letech byli v hotelu s více než 100 lůžky zvyklí, že na Vánoce i Silvestra jsou obsazení dlouho dopředu, letos tomu tak není. Podle Vorlíčka mají na Vánoce, kdy jezdí čeští turisté, rezervovanou necelou třetinu kapacity hotelu. Ze 100 procent na nulu klesly rezervace na silvestra, kdy hotel obvykle obsadili cizinci. Podle Vorlíčka museli pro letošního silvestra snížit nároky, aby přijela česká klientela. Zatímco dříve byly minimem sedmidenní pobyty, nyní stačí čtyřdenní.

Podle provozovatele penzionu Varšavjanka Karla Stejskala mají sice obsazeno na silvestra, ale většina rezervací na Vánoce je odřeknutá. Dnes penzion s 32 lůžky otevřel jen bar. "Co se týče ubytování, tak to až od příštího týdne. Zájem je malý," uvedl Stejskal. Podle něj je příhraniční město hodně závislé na turistech z Německa a Polska, kteří ale nyní i kvůli protikoronavirovým opatřením nejezdí.

Veselá uvedla, že lépe jsou na tom v Harrachově, co se týče rezervací, ubytovatelé zaměření na českou klientelu. "Špatně jsou na tom penziony, které tradičně počítají se zahraniční klientelou. Některé jsou téměř na nule, jiné hlásí maximální obsazenost 30 procent," uvedla.

Ztráty spojené s nuceným uzavřením jsou podle provozovatele Varšavjanky v milionech korun, propouštět zatím nemusel. Odložit ale musel plánované investice a peníze použil k udržení provozu. "Jestliže by se mělo znovu zavřít, víme na 99 procent, že bychom to už neutáhli," uvedl Stejskal.

Milionové ztráty má i hotel Skicentrum s 30 stálými pracovníky a 20 dalšími najímanými pro zimní sezonu. "Na jaře jsme přišli asi o šest milionů tržeb, což je pětina našeho ročního obratu," uvedl Vorlíček. Za období od říjnového uzavření by podle něj ztráta mohla být o něco nižší, pokud bude možné v Harrachově lyžovat. Nad tím, že by musel hotel znovu uzavřít, nechce Vorlíček ani přemýšlet. "To už bychom nemohli utáhnout," dodal. Ani Stejskal si ale nedokáže představit sezonu v Harrachově bez lyžování. Podle něj sjezdaři tvoří zhruba 70 procent ubytovaných.

Na obnovení provozu se teprve chystá i penzion Linda se sedmi pokoji. "Otevřeme předpokládám 20. prosince," uvedl majitel Jan Fikejs. Podle něj dokončují rekonstrukci, kterou začali na jaře, a přerušili pro letní sezonu. "Problém je s německou klientelou, která tvoří u nás 45 procent a nyní je téměř na nule," dodal.

čtk