Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hotely a penziony v Bedřichově jsou před Jizerskou 50 zcela obsazené. Je to dané i jarními prázdninami

07. 02. 2023 | 5:00

Zcela obsazené jsou hotely a penziony v jizerskohorském Bedřichově před 56. ročníkem Jizerské 50, která se koná v tomto týdnu od čtvrtka do neděle. Je to dané nejen tímto populárním závodem běžkařů, ale i jarními prázdninami. Vyplývá to z vyjádření starosty Bedřichova Petra Holuba pro ČTK.

jizerska21 3
Jizerská 50, archivní foto: Artur Irma

"Ubytovací kapacity jsou obsazené, i když ne všechny jsou rezervované pro Jizerskou 50, protože jsou jarní prázdniny. V lednu, kdy se jezdila ještě před několika lety, byly jen pro padesátku," uvedl starosta. Ubytování si tak podle něj účastníci Jizerské 50 zajišťují také v Liberci, Jablonci nad Nisou i dalších obcích v okolí Bedřichova. Organizátoři očekávají, že na start závodů Jizerské 50 se postaví celkem kolem 9100 lyžařů.

Na únorový termín přešli organizátoři Jizerské 50 v roce 2017, protože v některých letech před tím kvůli nedostatku sněhu byli nuceni akci zrušit nebo se jelo na zkrácené trati. I letošní zima potvrdila, že šlo o správné rozhodnutí, neboť na začátku roku by se Jizerská 50 nemohla konat. "Po tom marastu ze začátku ledna, kdy nebyl sníh a pršelo, tak nám nasněžilo a tenhle týden má být i krásné počasí. Tak si myslím, že to bude týden za odměnu v Jizerkách," řekl Holub. V Jizerských horách leží od 40 do 65 centimetrů sněhu.

Jizerská 50, archivní foto: Artur IrmaJizerská 50 je pro Bedřichov podle starosty významná zejména z hlediska reklamy. "Je to největší lyžařský masový závod v České republice s obrovskou tradicí a jsme rádi, že se tato tradice poutá k Bedřichovu. A co se týká efektu pro obec, tak to je samozřejmě především nepřímý marketingový, kdy existuje povědomí o Bedřichovu v souvislosti s padesátkou, což nám přináší ovoce pro turismus celoročně," dodal starosta.

Původně byla Jizerská 50 jen vytrvalostním závodem běžkařů na 50 kilometrů s překonáním Jizerských hor z Bedřichova na Jizerku a zpátky. Postupem doby ale počet vypsaných soutěžních klání narůstal a letos premiérově půjde už o čtyřdenní akci. V předchozích letech začínala Jizerská 50 v pátek, letos je první závod naplánovaný na čtvrtek.

Jizerská 50, archivní foto: Artur IrmaProblémů v dopravě se starosta po zkušenostech z předchozích ročníků neobává, dohlíží a organizují ji policisté, pořadatelé i místní hasiči. "Kolaps zaznamenáváme spíše o víkendech, kdy nevíme, kolik lidí nám sem přijede," uvedl Holub. Omezení parkování začne v Bedřichově platit už od čtvrtka. Tradičně pak v sobotu a v neděli bude mezi 6:00 a 9:30 pro motoristy uzavřena silnice třetí třídy od křižovatky u České chalupy ke křižovatce v Bedřichově na Hrabětice u penzionu UKO. Do Bedřichova se v tu dobu dostanou jen místní, ubytovaní, lyžaři směřující do skiareálu Malinovka a účastníci závodu, kteří mají zajištěné parkování. Ostatní se do Bedřichova dopraví veřejnou dopravu a z Liberce budou pro závodníky tradičně připravené speciální autobusy v rámci kyvadlové dopravy.

čtk