Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hvězda holandského rocku a blues Leif de Leeuw band zazáří na Rampě

19. 05. 2022 | 17:28

Po dvou a půl letech se na Rampu vrací úspěšná holandská skupina LEIF DE LEEUW BAND.

Leif de Leeuw band met Sem Jansen Muziekstad Eindhoven 2021 Robert Lagendijk-2063
Leif de Leeuw band met Sem Jansen Muziekstad Eindhoven 2021, Robert Lagendijk

Jádro kapely zůstává již několik let neměnné: kapelník a kytarista Leif de Leeuw, v kategorii blues & rock několikrát oceněný coby nejlepší v zemích Beneluxu, zpívá a druhou kytaru hraje Sem Jansen, svou basou muziku tvrdí Boris Oud a dvě bicí soupravy obhospodařují Tim Koning a Joram Bemelmans. Tuto pětici tentokrát doplní kreativní klávesista Willem ‘T Hart.

Současný směr, kterým se muzika mladých hudebníků ubírá, je dílem náhody. Leif o tom říká: „Zařadili jsme do svého repertoáru jednu skladbu The Allman Brothers Bandu, jejichž hudba se mi vždy líbila. Posluchači na tom byli obdobně, tudíž ohlas byl velice kladný. Rozhodli jsme se proto vydat celé dvojalbum věnované „Allmanům“ a projeli s ním Evropu. Styl tvorby těchto songů mě hodně ovlivnil a tak naše poslední album vznikalo tak trochu pod jejich vlivem. Jsou to skladby, které dobře fungují někde u táboráku a stejně tak v podání kapely s pořádně dlouhými sóly kytary a kláves. Navíc je v nich spousta místa pro improvizaci, takže nikdo předem neví, jako to celé dopadne. Proto je každé vystoupení jiné a to nás na tom ohromně baví.“
Album, o kterém Leif mluví, se jmenuje „Where we’re Heading“ a je již páté v pořadí. Vyšlo v únoru 2020, vloni s ním kapela vyrazila na turné.

Českou premiéru si nový program odbyl vloni v červnu na Valašském Špalíčku ve Valašském Meziříčí, kde kapela vystoupila hned 2x: jednou jako akustické duo na malé scéně a pak komplet na hlavním pódiu. Obě vystoupení patřila k vrcholům festivalu.

V Klubu Na Rampě byl koncert vloni v říjnu díky covidu zrušen, nyní ho tu kapela odehraje v pátek 20. května od 20 hodin. Vloni zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti.

TZ