Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec byl donucen zrušit zakázku na autobusového dopravce i kvůli průtahům na antimonopolním úřadě

21. 08. 2020 | 15:15

AKTUALIZOVÁNO: Jablonec nad Nisou zrušil desetiletou zakázku na výběr nového autobusového dopravce pro Jablonecko téměř za 685 milionů korun. Jako důvody uvádí nedodržování zákonných lhůt ze strany Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) či selhání Národního elektronického nástroje (NEN). V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí radnice Jana Fričová. Podle mluvčího ÚOHS Martina Švandy šlo o komplikované řízení.

JNbusNovýSMJ
archivní foto

Zakázku na deset let získala na začátku dubna pražská firma About Me s nabídkovou cenou 684,577 milionu korun. Zakázku u antimonopolního úřadu napadla společnost BusLine MHD Jablonecko, která ve městě sice léta jezdí, ale do soutěže se vůbec nepřihlásila. Podle radnice ale o jejím podnětu ÚOHS dosud nerozhodl, ač zákonná lhůta pro vydání rozhodnutí vypršela podle města 2. června.

"Prvostupňové rozhodnutí v této věci bylo těsně před vydáním. Úřad rozhoduje v prvním stupni průměrně ve lhůtách 34 dnů. V daném případě ovšem musela být provedena dvě tržní šetření, v nichž Úřad zjišťoval potřebné informace u 25 subjektů působících v oblasti autobusové dopravy, což se projevilo na délce řízení," uvedl Švanda. "Jestliže zadavatel zrušil zadávací řízení, bude Úřad muset postupovat způsobem, který zákon předvídá, a správní řízení v této věci tedy zastaví," dodal.

K selhání NEN, což je platforma profilu zadavatele, podle radnice došlo při vypořádání námitek podaných společností Autobusová doprava Podbořany, která v soutěži neuspěla. "Šetřením zadavatel zjistil, že chybou NEN, nezávisle na vůli zadavatele, nebylo rozhodnutí o námitkách společnosti Autobusová doprava Podbořany, s.r.o., doručeno," uvedla Fričová.

Jablonec podle svého primátora Jiřího Čeřovského (ODS) nyní hledá alternativní řešení. "V současné době činíme kroky, které povedou k nejekonomičtějšímu a zákonnému řešení při zachování standardu pro cestující. Očekáváme, že do konce září budeme znát řešení, které zajistí plynulé pokračování dopravních služeb od února 2021," uvedl Čeřovský.

Veřejnou zakázku na zajištění městské a příměstské dopravy v odhadované hodnotě přes 742 milionů korun zveřejnil Jablonec 17. ledna. Dopravce má zajistit autobusovou dopravu v rozsahu 1,415 milionu kilometrů ročně od 1. února 2021 do 31. ledna 2031 v Jablonci a také v Bedřichově, Janově nad Nisou, Lučanech nad Nisou, Nové Vsi nad Nisou, Pulečném a Rychnově. Všechny obce jsou členy Dopravního sdružení obcí Jablonecka (DSOJ). Nabídky podaly jen dvě firmy. Vyhrála pražská firma About Me s nabídkovou cenou 684,577 milionu korun, druhou podala byla podbořanská Autobusová doprava.

čtk

Průběh zadávacího řízení v datech

10. 1.  – Jablonec nad Nisou (zadavatel) zahájil zadávací řízení

12. 3. do 9:00 - termín pro podávání nabídek

v cca 8:40 město obdrželo námitku BusLine MHD Jablonecko, s.r.o., proti zadávacím podmínkám

do zadávacího řízení doručeny v termínu dvě nabídky - spol. ABOUT ME, s.r.o., a spol. Autobusová doprava Podbořany, s.r.o.

26.3. zadavatel podaným námitkám spol. BusLine MHD Jablonecko, s.r.o., nevyhověl

3. 4. hodnotící komise doporučila zadavateli jako ekonomicky nejvýhodnější nabídku spol. ABOU ME, s.r.o.

3. 4. zadavateli dostal stejnopis návrhu spol. BusLine MHD Jablonecko, s.r.o., o přezkoumání úkonů zadavatele podaný na ÚOHS

6. 4. rada města vybrala spol. ABOUT ME, s.r.o., s nabídkou 48,38 Kč za 1 km dopravního výkonu

13. 4. zadavatel zaslal vyjádření na ÚOHS k návrhu spol. BusLine MHD Jablonecko, s.r.o., ze dne 3. 4. 2020

21. 4. Autobusová doprava Podbořany, s.r.o., podala námitky proti rozhodnutí o výběru dodavatele (nového dopravce)

28. 4. zadavatel prostřednictvím NEN (platforma profilu zadavatele) v zákonné lhůtě námitky odmítl jako neodůvodněné

15. 5. spol. Autobusová doprava Podbořany, s.r.o., z důvodů nevyhovění námitkám podala návrh na přezkoumání úkonů zadavatele na ÚOHS. Šetřením zadavatel zjistil, že chybou NEN, nezávisle na vůli zadavatele, nebylo rozhodnutí o námitkách společnosti Autobusová doprava Podbořany, s.r.o., doručeno

28. 5. vydal ÚOHS k podanému návrhu společnosti BusLine MHD Jablonecko, s.r.o., předběžné opatření, kterým městu zakazuje uzavřít smlouvu

2. 6. zadavatel podal rozklad proti rozhodnutí ÚOHS o nařízení předběžného opatření zákazu uzavřít smlouvu

2. 6. uplynula ÚOHS zákonná lhůta pro vydání rozhodnutí o návrhu BusLine MHD Jablonecko, s.r.o., (do 20. 8. 2020 nevydal ÚOHS stále meritorní rozhodnutí)

2. 7. rozhodl ÚOHS z důvodů řádného nevyřízení námitek (selhání NEN) o zrušení úkonu zadavatele, proti kterému námitky směřovaly, tj. oznámení a rozhodnutí o výběru dodavatele ze dne 6. 4. 2020 vč. všech následných úkonů

3. 8. zadavatel opakovaně rozhodl o výběru nabídky ABOUT ME, s.r.o., jako nejvýhodnější

18. 8. Autobusová doprava Podbořany, s.r.o., znovu podala námitky proti výběru dodavatele v poslední den lhůty

20. 8. Rada města Jablonec n. N. z důvodů hodných zvláštního zřetele (časová nemožnost zasmluvnění, vázanost dodavatele nabídkou po dobu zadávací lhůty, ekonomické a právní důvody) zadávací řízení na veřejnou zakázku Zajištění dopravní obslužnosti veřejnou linkovou dopravou v oblasti Jablonecka zákonným postupem zrušila a pověřila primátora Jiřího Čeřovského připravit návrh zajištění dopravní obslužnosti MHD v Jablonci od 1. 2. 2021 a informovat členy svazku DSOJ o nové situaci i možnostech řešení.

JN/Jana Fričová