Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec hledá dodavatele parkovacích automatů. Musí brát hotovost i platební karty. Liberec tendr teprve chystá

16. 08. 2024 | 14:41

Jablonec nad Nisou hledá dodavatele parkovacích automatů, které umožní i bezhotovostní platby. Obdobnou zakázku chce na podzim vyhlásit i Liberec. Vyplývá to z informací od zástupců dvou největších měst v Libereckém kraji pro ČTK.

V Jablonci zatím lze za parkování na městských parkovištích platit v hotovosti nebo přes sms zprávy. "Současný parkovací systém byl realizovaný na konci 90. let a již neodpovídá požadavkům moderního městského parkování," uvedl manažer prevence kriminality jablonecké městské policie Tomáš Svačina.

Náklady na nákup nových automatů a tříletý servis radnice odhaduje na čtyři miliony korun bez daně. V rámci vypsané zakázky si chce Jablonec pořídit deset přístrojů s možností přikoupení dalších pěti. "Nový systém parkovacích automatů přinese občanům i návštěvníkům města moderní a komfortní způsob parkování, který bude zahrnovat platby jak v hotovosti, tak bezhotovostně prostřednictvím platební karty nebo mobilních aplikací," řekl jablonecký primátor Miloš Vele (ODS). Pokud nedojde k žádným komplikacím, vítěz soutěže bude známý v říjnu a automaty by měl dodat a zprovoznit do tří měsíců od podpisu smlouvy.

Liberec obdobou zakázku teprve připravuje. "Předpokládám, že vypsání soutěže bude v září, říjnu s dodávkou od jara příštího roku," uvedl na dotaz ČTK náměstek libereckého primátora Jiří Šolc (ANO). Liberec chce nakoupit 70 parkovacích automatů, náklady odhaduje radnice na 14 milionů korun.

V Liberci mohou řidiči bezhotovostně platit za parkování na městských parkovištích zatím jen přes mobilní aplikaci či sms zprávy. Platební kartou je to možné jen na parkovišti pro 140 aut v Pastýřské ulici, které město po rekonstrukci za desítky milionů korun otevřelo na začátku letošního léta.

Některá jiná města v Libereckém kraji už řidičům platit za parkování platební kartou umožňují, konkrétně v České Lípě, Turnově, Novém Boru a obci Bedřichov v Jizerských horách.

čtk