Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec nabízí dezinfekci na ruce svým občanům zdarma a nezapomíná ani na okolní obce

10. 04. 2020 | 16:01

V pátek odpoledne nabídne statutární město Jablonec nad Nisou dezinfekci na ruce veřejnosti. Rozdělovat ji bude v okrajových částech města – Jablonecké Paseky, Proseč a Kokonín. V centru si lidé budou moci přijít s nádobkou pro dezinfekci v úterý a ve středu odpoledne.

desinfekce rukou
Ilustrační foto

Uvolníme část dezinfekčních prostředků na ruce pro veřejnost v pátek 10. dubna a část v úterý a ve středu 14. a 15. dubna. Je třeba si jen přinést vhodnou nádobku o obsahu zhruba 200 ml,“ říká jablonecký primátor Jiří Čeřovský. V pátek si mohou zájemci přijít od 13 do 17 hodin do hasičských zbrojnic v Kokoníně, Jabloneckých Pasekách a Proseči. Lidé z centra si budou moci pro dezinfekci přijít do hasičské zbrojnice u sídla městské policie v úterý a ve středu od 15 do 17 hodin.

Jablonec nezapomíná ani na své obce

S nabídkou materiální pomoci se obrátilo statutární město Jablonec nad Nisou také na obce v rámci ORP. Většina z nich zatím zásobená je, problém měl Josefův Důl s rukavicemi pro pracovníky domova důchodců. Jablonec jim proto balení jednorázových rukavic a ústenky poskytl. Mezi jednotlivé obce rozdělil zatím 422 litrů dezinfekce na ruce.

Z Dalešic hlásí, že v tak malé obci jsou lidé k sobě přátelští a hodně soběstační. Úřad je pro veřejnost uzavřen, s lidmi komunikuje telefonicky a prostřednictvím e-mailů. Roušky pro občany šijí v Artepu, dezinfekce na ruce mají dostatek, jednorázové rukavice jsou objednané. Pokud je něco třeba, objíždí obec starostka Hana Vélová.

Také Janov nad Nisou tvrdí, že vše zvládají. „Když jde do tuhého, vždy se všichni dokážeme spojit a vše zvládnout....společně zvládneme i tohle,“ pochvaluje si spolupráci s Jabloncem tamní starosta Daniel David s tím, že ochranných pomůcek i dezinfekce mají zatím dost.

Josefově Dole jsou na obecním úřadě jen dvě pracovnice, které jsou potřebnými ochrannými pomůckami vybavené. Kromě rukavic, ty se jim nedaří sehnat. Roušky mají šité doma, 50 jednorázových dostali od Jablonce, kde objednali pro obec také 70 respirátorů. Pro domov důchodců uvolnil Jablonec ze svých zásob balení jednorázových rukavic a 50 ústenek.

Lučanech nad Nisou rozvezli roušky tamním seniorům a další rozdávají přímo na úřadě, průběžně roušky nakupují a nebo dostávají darem. „Postrádáme dezinfekci na další provoz potravin, pekárny a pošty,“ říká starosta Jiří Řešátko.

Zatím snad vše zvládáme. Roušky šijí naše šikovné švadlenky a díky tomu vyrostl v budově obecního úřadu rouškovník. I dezinfekce je zatím dost,“ konstatuje starosta Maršovic Jiří Ouhrabka.

Starostka Pulečného Jana Mališová říká, že roušky v obci mají, pro dezinfekci si ještě do Jablonce přijedou, rukavice mají objednané. „Na úřadě je klid, je čas na staré resty a vyúčtování dotací. S občany jsem v kontaktu, roušky dostali všichni nad 60 let, ostatní mají možnost vyzvednout si je na úřadě či z rouškovníku u vchodu,“ dodává Mališová.

Z hlediska roušek jsme na tom dobře, protože kolegyně mají v zasedací místnosti šicí dílnu.

Chceme také distribuovat desinfekci mezi naše seniory. Potřebujeme nadále desinfekci na ruce a rukavice,“ vypočítává starosta Rychnova u Jablonce nad Nisou Tomáš Levinský. Dezinfekci potřebují v Bedřichově, rukavice chybí v Rádle a Nové Vsi nad Nisou.

JN/Jana Fričová