Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec nad Nisou a Turnov kvůli riziku pádů stromů uzavřely hřbitovy. Omezily i vstup do parků a lesů

15. 09. 2024 | 10:15

Jablonec nad Nisou kvůli riziku pádů stromů uzavřel všechny hřbitovy ve městě. Zákaz bude platit do odvolání, lidé by neměli chodit ani do lesů či parků. ČTK dnes o tom za radnici informovala Jana Matěchová.

park1
ilustrační foto

"Vyzýváme občany, aby nevstupovali do lesů, parků. Půda je promočená a silný vítr může způsobit pád stromů," dodala Matěchová.

Obdobné varování vydala v sobotu i radnice v Turnově. "Vzhledem k nepříznivému počasí a silnému větru evidujeme velký počet spadlých nebo poškozených stromů. Důrazně doporučujeme omezit vstup do lesů i parků," uvedla mluvčí radnice Marcela Jandová.

Kvůli riziku pádu větví a stromů na přístupovou cestu je v Libereckém kraji od soboty uzavřený i hrad Trosky v Českém ráji.

Podle předpovědi bude dnes v kraji silně foukat. Meteorologové očekávají nárazy větru 55 až 70 kilometrů v hodině, na horách kolem 90 kilometrů. Hasiči měli za posledních 24 hodin v kraji 222 výjezdů ke spadlým stromům.