Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec nad Nisou chce nakládání s odpady přesunout do areálu na Brandlu

Do bývalého areálu teplárny na Brandlu plánuje Jablonec nad Nisou přesunout třídění a zpracování odpadu. Pozemky na Brandlu chce směnit za areály Severočeských komunálních služeb (SKS) v Proseči nad Nisou a Smetanově ulici. Jablonecké zastupitelstvo včera schválilo memorandum o společném postupu s odpadovou společností.

odpadSvoz
ilustrační foto

Areál teplárny je v současné době ve vlastnictví městské společnosti Jablonecká energetická, město ho převezme, řekl primátor Miloš Vele (ODS).

Z pohledu města je lokalita Brandl pro nakládání s odpady vhodnější, v minulosti byla využívaná jako průmyslová. Původně tam stál mlýn, pak textilní továrna, později plynárna, elektrárna a v posledních letech teplárna, která zásobovala velkou část města teplem a teplou vodou. Při revitalizaci teplárenské sítě za 260 milionů korun ale provoz teplárny v roce 2016 skončil a budovy byly postupně rozebrány, 162 metrů vysoký komín odstřelili v září 2021. O využití areálu pro odpadové hospodářství se ve městě diskutuje od roku 2017.

SKS je společným podnikem odpadové firmy Marius Pedersen, která vlastní 65 procent, 32,5 procenta má Jablonec a minoritní podíly Železný Brod a Český Dub. "Komplet celé odpadové hospodářství by se mělo vejít do prostoru Brandlu," řekl Vele. Tím by se uvolnily pozemky v Proseči, které jsou v sousedství zástavby a město by je rádo v budoucnu využilo k bytové výstavbě a občanské vybavenosti, což by přispělo ke zklidnění oblasti. Areál ve Smetanově ulici nedaleko jablonecké přehrady by radnice chtěla využít pro služby města.

"SKS teď musí připravit studii, kterou my budeme připomínkovat, dalším krokem bude nalezení znalců, kteří ocení pozemky na Brandlu i Proseči, abychom se mohli bavit o směně," doplnila náměstkyně primátora Lenka Opočenská (Společně pro Jablonec). Zpracovat bude podle ní nutné také hodnocení vlivu na životní prostředí (EIA). V minulosti město uvažovalo na Brandlu také například o vybudování kompostárny, náklady na nutné investice odhadovalo na 48 milionů korun. Vybudovat se budou muset i přístupové komunikace.

čtk