Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec nad Nisou je znovu historickým městem roku Libereckého kraje, zabodoval obnovou radnice

05. 02. 2024 | 5:00

Jablonec nad Nisou je znovu historickým městem roku Libereckého kraje. Město obhájilo loňské prvenství v kraji, tentokrát bodovalo obnovou radnice, která se loni zařadila mezi národní kulturní památky. ČTK o tom informovala mluvčí magistrátu Jan Fričová.

JNradniceNew
archivní foto

Soutěž vyhlašuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, letos se v kraji o titul ucházela čtyři města - kromě Jablonce také Jilemnice, Lomnice nad Popelkou a Zákupy, je to o jedno méně než před rokem.

"Těší nás prestižní ocenění budovy, kterou pro město vystavěl renomovaný architekt Karl Winter a kterou se snažíme postupně rekonstruovat do jím navržené podoby po necitlivých zásazích v době před sametovou revolucí. V každém případě je to pro nás i pro naše nástupce závazek, abychom o budovu pečovali a chránili ji pro příští generace," řekl primátor Miloš Vele (ODS). Díky vítězství v krajském kole bude Jablonec reprezentovat Liberecký kraj v celostátním kole.

Jablonecká radnice, archivní foto

Radnici v Jablonci postavili v letech 1931 až 1933 a je významnou stavbou československé meziválečné architektury a nejznámější stavbou libereckého architekta Wintera. Od roku 2012 investovalo město do obnovy budovy bezmála 90 milionů korun. Radnice se postupně vrací do podoby, jakou měla ve 30. letech, opravený je plášť včetně oken a věže, nejviditelnější změnu prodělaly zasedací sály. "Odstranili jsme novodobé umakartové obložení zakrývající i některé původní, nyní zrestaurované, dřevěné prvky," řekl tajemník Marek Řeháček.

Sály mají kvůli dřevomorce nové parketové podlahy, pod obložením ale objevili dělníci například původní zasunovací dveře, které oddělovaly hlavní sál od sousedního salonku. Umakart ze 70. let skrýval také původní oválný stůl sálu 201. Ne všechno se ale v budově zachovalo, chybějící prvky, jako jsou stoly nebo židle, ale také třeba osvětlení, nahradily repliky vyrobené podle původních Winterových návrhů. Vestibul radnice zdobí nové lampy podle původních architektových návrhů, na které v době stavby nezbyly peníze.

Do minulosti mohou návštěvníci nahlédnout i v retrokanceláři ve věži. "Podařilo se nám najít spoustu původních artefaktů, které se v budově různě zachovaly a sloužily už od těch 30. let. Máme tady původní psací stroj, psací stůl a úřední skříň, doplnili jsme to o dobové artefakty, aby veřejnost mohla vidět, jak se ještě poměrně nedávno úřadovalo," dodal tajemník. V obnově budovy se podle Řeháčka bude pokračovat, do designu 30. let chtějí vrátit i obřadní síň upravenou v 90. letech minulého století.

čtk