Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec nad Nisou připravuje modernizaci veřejného osvětlení, chce ušetřit

27. 06. 2022 | 18:07

Jablonec nad Nisou připravuje modernizaci veřejného osvětlení, chce ušetřit. Současné lampy chce nahradit úspornými LED svítidly, spotřebu energie by to mohlo snížit o 70 až 80 procent, řekl dnes ČTK náměstek primátora Milan Kouřil (ANO). Radnice už má připravený projekt, na první etapu bude žádat dotaci z programu ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), získat může nejvýše deset milionů korun.

"V první etapě počítáme s úsporou asi 280.000 kilowatthodin, za každou uspořenou kilowatthodinu dostaneme dotaci 30 korun, což znamená dohromady 8,4 milionu korun. Doufáme, že nás MPO podpoří. V rozpočtu na letošní rok máme připraveno deset milionů korun a v příštím roce dáme dalších deset milionů," doplnil Kouřil. První etapa vyjde podle něj zhruba na 28 milionů korun a v dalších letech chce město v obnově pokračovat. "V první etapě je vytipováno na 800 nejstarších lamp ze 60. let minulého století v Podhorské a Pražské ulici," dodal.

Celkově přijde podle Kouřila obnova veřejného osvětlení ve druhém největším městě v Libereckém kraj na více než 100 milionů korun. "Snahou je urychlit ten proces, abychom vzhledem k vysokým cenám energií dosahovali maximálních úspor co nejrychleji. Pro Jablonec to bude znamenat velký posun dopředu," řekl primátorův náměstek. Radnice si nechala zmapovat síť veřejného osvětlení, některé části už prošly v posledních letech obnovou v rámci rekonstrukcí ulic. Nové osvětlení je tak třeba v ulici V Aleji, U Přehrady, Riegrova nebo Generála Mrázka.

Kvůli plánované obnově město už před pěti lety převzalo osvětlení do svého majetku, před tím patřilo městské společnosti Technické služby Jablonec. Bez převzetí by ale radnice nemohla do obnovy investovat ani žádat dotace. Jablonec osvětluje více než 6400 pouličních lamp. Některé sloupy veřejného osvětlení jsou ale starší 50 let, jsou za hranicí životnosti a mohou být i nebezpečné. Podle závěrečného účtu přišel město loni provoz osvětlení na 21 milionů korun, z toho 7,8 milionu zaplatilo za elektřinu. Modernizací osvětlení by tak mohl Jablonec jen na energii ušetřit přes pět milionů korun.

čtk