Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec nezavírá oči nad problémovými skupinami mladistvých

09. 05. 2021 | 18:31

Jablonecký náměstek David Mánek připravuje rázné kroky, jak se postavit hloučkům mládeže, které se schází na některých místech Jablonce, pijí alkohol a užívají drogy. Městská a státní policie posílí okamžitě kontroly a represe vůči skupinám mladistvých, město se zaměří na dlouhodobější prevenci.

alkohol female-alcoholism-2847443 1280
Ilustrační foto

Na chování skupin dětí a mládeže si stále více stěžuje veřejnost. Místům, kde se problémové hloučky scházejí, se občané raději vyhnou, pokud nechtějí riskovat obtěžování nebo napadení, dívat se na haldy odpadků, poničený majetek i přírodu. „Město však nad problémovým až kriminálním chováním mladistvých nemůže zavírat oči. Místa, kterých se to týká, máme zmapovaná: např. okolí přehrady a Kauflandu ve Mšeně, lesopark Žižkův vrch, Tyršův park a další. Tady všude musíme začít na tyto „partičky“ cíleně působit. Zapojit do spolupráce chceme nejen městskou a státní policii, ale také oddělení sociálně právní ochrany dětí, městskou komisi pro prevenci kriminality a místní subjekty sociálních služeb zaměřené na pomoc se závislostmi všeho druhu i na nabídku volnočasových aktivit pro problémové děti a mladistvé,“ uvádí náměstek pro oblast humanitní David Mánek.

Organizace Most k naději pomůže v rámci terénního programu pro osoby ohrožené drogou se zaměřením na alkohol, kouření atd. s krizovou intervencí v uvedených lokalitách. „Občanské sdružení Advaita má zkušenosti s poradenstvím pro gambling a jiné závislosti a pracuje s dětskými klienty, proto ji určitě také oslovíme,“ pokračuje Mánek s tím, že se nabízí využití sociálně aktivizační služby prostřednictvím nízkoprahového zařízení klub Kruháč Diakonie ČCE a jejich terénního programu v Jablonci.

„Další možnosti jsou nyní v rovině úvah a návrhů. Například chceme posílit asistenty prevence kriminality při Městské policii Jablonec nad Nisou, proto zvažujeme přijetí jednoho pracovníka navíc a náklady na něj chceme hradit v budoucnu z dotace Ministerstva vnitra. Nový asistent by měl zaměřit svoji činnost právě na problémovou mládež a komunikaci s ní,“ vysvětluje náměstek Mánek a dodává: „V této souvislosti ještě navrhuji, aby komise pro prevenci kriminality po delší době znovu využila možnost vyhlásit dotační program prevence kriminality a zrealizovala svůj projekt Terénní pracovníci pro mládež. DDM Vikýř by nám mohl pomoci rozšířit nabídku volnočasových aktivit v bývalém klubu Padák. Zde by se de facto nejednalo o sociální službu, ale byl by to další fungující prvek pro prevenci rizikového chování mladistvých. Chceme jim tak nabídnout možnost učit se správným životním návykům, a předcházet tak konfliktům se společností.“

JN/Jana Fričová