Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec odmítá, že by v zajištění MHD od února 2021 pochybil, když podepsal smlouvu se společností Umbrella Coaches and Buses

02. 12. 2020 | 17:17

Jablonec nad Nisou odmítá, že by pochybil v zajištění MHD od února 2021, když podepsal a zveřejnil smlouvu se společností Umbrella Coaches and Buses. Radnice údajně obešla rozhodnutí soudu, který předběžným opatřením zakázal městu smlouvu uzavřít. Rozhodnutí mělo dorazit do datové schránky města téměř o deset minut dřív, než město smlouvu zveřejnilo v registru. Vedení Jablonce odmítá, že by rozhodnutí soudu záměrně obešlo. Na dotaz ČTK to dnes řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Podnět k soudu podal neúspěšný uchazeč o zakázku - společnost About Me s argumentem, že vítězná firma nepodala nejlepší nabídku. V poptávkovém řízení ale dostalo město osm nabídek z nichž Umbrella byla s cenou 44,56 Kč za kilometr nejlevnější. About Me nabídla 52,50 Kč a skončila třetí. Rada města doporučila smlouvu uzavřít s Umbrellou a zastupitelé 5. listopadu smlouvu s dopravcem schválili bez ohledu na to, že deset minut před zahájením jednání dostali na stůl od About Me novou nabídku s cenou 44,21 koruny za kilometr.

"Aktivitu společnosti About Me, vnímáme jako obstrukční s cílem poškodit město Jablonec nad Nisou a zejména jablonecké cestující, kteří se tak stávají rukojmími, což je nefér," řekl ČTK v reakci na jednání dopravce primátor Jiří Čeřovský (ODS). Město se bude u soudu bránit. Vedení města smlouvu podepsalo po schválení zastupitelstvem. "V časové ose daných úkonů nelze spatřovat záměr, neboť město neotevřelo datovou schránku od krajského soudu, ale v daný časový okamžik se oprávněná osoba přihlásila do systému datové schránky města, aniž by mohla znát adresáty doručených zpráv," uvedla mluvčí radnice.

Zajištění dopravy od února 2021 řeší druhé největší město v Libereckém kraji už přes dva roky. Na začátku loňského roku vypsal Jablonec soutěž na zajištění dopravy ve městě a přilehlém regionu na deset let. Kvůli průtahům a sérii námitek a připomínek, které řešil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, město soutěž zrušilo. V poptávkovém řízení pak podal nabídku jen současný dopravce BusLine MHD Jablonecko. Zastupitelé ji odmítli, cena 55,96 koruny za kilometr se jim zdála příliš vysoká. Dopravce je navíc jednou z firem stíhaných kvůli pletichám ve veřejné soutěži. Řízení Jablonec zopakoval a od Umbrelly získal nabídku o 32 milionů korun levnější.

čtk