Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec posílí kapitál dopravního podniku, příplatek se použije na přípravu projektové dokumentace

11. 10. 2024 | 16:34

Statutární město Jablonec nad Nisou se připravuje poskytnout sedmimilionový finanční příplatek do vlastního kapitálu společnosti Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a.s. (DPMLJ). Příplatek bude použitý na přípravu projektové dokumentace pro územní řízení k prodloužení tramvajové trati linky č. 11 na území Jablonce nad Nisou.

tramvaj jbcTOP
Archivní foto

Tento krok navazuje na Memorandum o spolupráci, které jablonečtí zastupitelé schválili 23. května 2019. Memorandum zavazuje Liberecký kraj a statutární města Liberec a Jablonec nad Nisou k zachování a rozvoji tramvajového spojení mezi oběma městy. „Zajištění stabilního financování je klíčové pro přípravu projektů, jako je plánované prodloužení trati na území Jablonce nad Nisou až k novému terminálu v ulici Lipanská,“ konstatuje jablonecký primátor Miloš Vele.

Příspěvek je legislativně možný a vratný, což potvrzuje stanovisko advokátní kanceláře. Podobný postup město využilo již v minulosti, například při posílení kapitálu společnosti Jablonecká energetická částkou 165 milionů korun. Tento krok přispěje ke stabilizaci finanční situace DPMLJ a umožní rozvoj tramvajové dopravy mezi městy Liberec a Jablonec nad Nisou.

JN/Jana Matěchová