Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec připravil u přehrady Mšeno dočasné zázemí pro vodní záchranáře

02. 06. 2023 | 13:31

Dočasné zázemí pro vodní záchrannou službu (VZS) nechal Jablonec nad Nisou vybudovat u přehrady Mšeno na takzvaném Tajvanu u Yacht Clubu. Jako základna poslouží záchranářům trojice modrých buněk, sloužit tam budou od 1. července až do 3. září, denně od 08:00 do 20:00, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová. Radnice za pronájem buněk zaplatí 100.000 korun, dalších 360.000 korun dá v letní sezoně za služby vodních záchranářů.

jablonec zázemí-vzs
Foto: JN

Z původních prostor u jablonecké přehrady se musela VZS vystěhovat, dostala výpověď, navíc šlo v podstatě o černou stavbu na pozemku Povodí Labe a hrozilo, že v létě u přehrady záchranáři vůbec nebudou. Přehrada je oblíbeným místem ke koupání nejen pro bezmála 46.000 obyvatel Jablonce, ale sjíždějí se tam i lidé ze širokého okolí. V parných dnech k ní míří denně až 5000 lidí. "Okamžitě jsme proto začali jednat o náhradním prostoru," doplnil náměstek primátora pro rozvoj Jakub Chuchlík (Piráti).

Jednání mezi vodní záchrannou službou a městem trvala několik měsíců. Na stole byly dvě varianty, kde by provizorní zázemí vodních záchranářů v létě mohlo být. Záchranáři preferovali pozemek po shořelých Slunečních lázních, město zase břeh na Tajvanu. "Debata to byla konstruktivní a vstřícná. Probrali jsme dvě varianty možného umístění prozatímního zázemí záchranářů a vysvětlil jsem důvody, proč město preferuje břeh Tajvanu. Nakonec jsme se dohodli," řekl Chuchlík.

O prázdninách tak budou záchranáři stejně jako v minulých letech denně připraveni návštěvníkům přehrady pomoci. "Návštěvníci se na nás mohou obrátit s jakýmkoliv zraněním a nenadálou situací, která nastane kolem přehrady, a to na telefonním čísle 112. Jsme v neustálém kontaktu s dispečinky zdravotnické a hasičské záchranné služby," uvedl předseda jabloneckého VZS Jakub Mottl. Vybaveni jsou podle něj záchranáři i automatizovaným externím defibrilátorem a loni díky radnici získali také sonar, který se používá na zaměřování objektů ve vodě.

"Záchranáři budou i letos využívat předsunuté stanoviště pod bývalými Slunečními lázněmi, odkud mají rozhled po celé vodní hladině. Zabezpečují nejen lidi ve vodě, ale kontrolují také chodníky kolem nádrže, hráze a břehy," doplnil vedoucí krizového řízení jabloneckého magistrátu Vratislav Pavlín. Kolem přehrady jsou navíc informační tabule s důležitými telefonními čísly na integrovaný záchranný systém, mapa nádrže a rady, jak se bezpečně chovat u vody. Pod tabulemi jsou bedny se záchrannými kruhy a lany, které může veřejnost použít k záchraně tonoucího.

čtk