Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec řekl dost neukázněným řidičům, zábrany omezí provoz v pěší zóně v centru

10. 02. 2024 | 12:22

V Jablonci nad Nisou přibudou zábrany, které omezí provoz v pěší zóně v centru města. Magistrát tak chce zvýšit bezpečnost chodců, které ohrožují bezohlední řidiči. Zábrany, které znemožní nedovolený vjezd do pěší zóny a průjezd, budou v ulicích od pondělí. ČTK to řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová.

jablonec taxi
Foto: JN

V ulicích Lidické, Komenského, Kubálkově a na Mírovém náměstí budou mechanické zábrany. "Umístíme tu květináče nebo provizorní dopravní zábrany, které znemožní provoz pěší zónou v centru města. Zábrany budou na stejných místech, jako jsou v létě. Opatření vychází z opakovaných stížností Jablonečanů i z nebezpečného chování řidičů některých služeb, kteří si průjezd pěší zónou až vynucují. Nejenže do pěší zóny nedovoleně vjíždějí, ale často si jí zkracují cestu. Toto je jedno z prvních opatření, které proti tomuto nešvaru v Jablonci zavádíme," doplnil primátor Miloš Vele (ODS).

Největší problémy jsou podle primátora v Kubálkově ulici, která vede mezi uměleckou průmyslovkou a obchodní akademií. Řidiči do ní vjíždějí přes přechod pro chodce z Horního náměstí a také tudy vyjíždějí. Ulicí jezdí auta oběma směry. "Teď do ní bude vjezd pouze z Mírového náměstí, shora bude uzavřená provizorními betonovými zábranami tak, aby nebylo možné projíždět ani přes parkoviště u uměleckoprůmyslové školy," řekla Fričová.

Těžkými betonovými květináči nechá magistrát zatarasit také výjezd a vjezd do Lidické ulice od ulice 5. května. Sloupky u úřadu práce zabrání průjezdu Mírovým náměstím a provizorní betonové zábrany budou na náměstí také u prodejny České mincovny. "Tato opatření jsou provizorní do konce zimní údržby, od dubna s letním provozem se objeví místo nich osázené květináče," dodal Vele. Po určité době podle něj magistrát provoz v centru města vyhodnotí a případně podnikne další kroky.

čtk