Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec vyhlásil veřejnou soutěž na zajištění MHD ve městě a přilehlém okolí od února 2023 na pět let

18. 06. 2021 | 16:35

Jablonec nad Nisou dnes vyhlásil veřejnou soutěž na zajištění hromadné dopravy ve městě a přilehlém okolí od února 2023 na pět let. Radnice chtěla původně najít dopravce na deset let. Na základě předběžných tržních konzultací a diskusí s odborníky byla nakonec zakázka zkrácena na pět let, řekl novinářům primátor Jiří Čeřovský (ODS). Hodnotu zakázky odhaduje město na 475 milionů korun bez DPH, což je v přepočtu 66 korun za ujetý kilometr.

jablonec dopravaJablonec1
Foto: Artur Irma

Radnice ale nevyloučí ani nabídky vyšší, nabídková cena tvoří totiž jen 80 procent hodnocení, komise zohlední také podíl ekologicky šetrných vozidel a průměrné stáří vozového parku. Vybraný dopravce by měl ročně najezdit 1,37 milionu kilometrů, zhruba o tři procenta méně než dnes. Z jízdního řádu byla totiž vyjmuta linka 115 z Jablonce do Rychnova, kterou převezme Liberecký kraj. Díky tomu se mimo jiné snížily požadavky na počet vozů, dopravce jich musí mít k dispozici 29 místo současných 30.

"Do technických standardů jsme nově zapracovali i problematiku spojenou s koronavirovou pandemií," doplnil ředitel Jablonecké dopravní Luboš Wejnar. V zadání tak jsou podle něj mimo jiné i požadavky na pravidelnou dezinfekci vozů ionizací nebo požadavek, aby v blízkosti nástupu do vozu byly nádoby z dezinfekcí na ruce. O zakázku projevilo zájem osm uchazečů, kteří se zapojili do předběžných tržních konzultací. Nabídky musí podat do 28. července do 09:00. Pokud bude nabídka podána po této lhůtě, město k ní přihlížet nebude.

Zajištěním veřejné dopravy se v Jablonci zabývají už několik let. Na začátku roku 2019 vypsal Jablonec soutěž na zajištění dopravy ve městě a přilehlém regionu na deset let. Kvůli průtahům a sérii námitek a připomínek, které řešil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, město soutěž zrušilo. V poptávkovém řízení pak podal nabídku jen současný dopravce BusLine MHD Jablonecko. Zastupitelé ji odmítli, cena 55,96 koruny za kilometr se jim zdála příliš vysoká. Dopravce je navíc jednou z firem stíhaných kvůli pletichám ve veřejné soutěži.

Řízení pak Jablonec zopakoval, dostal osm nabídek, nejlevnější byla Umbrella s cenou 44,56 Kč za kilometr. Jezdí od 1. února, zakázku získal dopravce na dva roky.

čtk