Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec zavedl oddělený sběr dřeva. Vytříděný odpad se zpracuje na materiál pro nové dřevěné výrobky

Statutární město Jablonec nad Nisou ve spolupráci se sběrnými dvory zavedlo oddělený sběr dřeva. Cílem je podpora materiálové využití odpadu. Dosud se dřevo odevzdávalo na sběrných dvorech jako velkoobjemový odpad, který končil na skládce.

dřevo ruin
Ilustrační foto

Vytříděný dřevní odpad se zpracovává na materiál pro výrobu nových dřevěných výrobků, např. dřevotřískových desek. „Náhradou tzv. „rostlého dřeva“ recyklovaným dochází při výrobě k významné energetické úspoře plynoucí z nižšího obsahu vlhkosti v recyklovaném dřevě oproti dřevu surovému, nemluvě o záchraně stromů, které se nemusí pokácet,“ informuje jablonecká náměstkyně pro životní prostředí a strategii Lenka Opočenská a pokračuje: „Zpracování 400 tisíc tun dřevěného recyklátu za rok se ušetří neuvěřitelné dva miliony tun oxidu uhličitého vypuštěného do ovzduší a 600 tisíc stromů, které se nemusí pokácet.“

„Jablonečané nyní z velkoobjemového odpadu vytřídí např. nečalouněný nábytek, dřevotřísku, palety, staré stavební dřevo, rámy oken a dveří bez výplně apod. Dřevo pak mohou zdarma odevzdat ve sběrných dvorech v Proseči nebo v ulicích Želivského a Belgická. Obsluze je třeba pouze nahlásit, že odevzdávaným odpadem je dřevo,“ říká Barbora Šnytrová, vedoucí oddělení cirkulární ekonomiky jabloneckého magistrátu.

JN/Jana Fričová