Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec zlepšení úrovně bydlení a obnovu městské památkové zóny řeší z fondů

24. 02. 2020 | 10:45

Součástí jabloneckého městského rozpočtu jsou také Fond na zlepšení úrovně bydlení a programy na podpory výstavby technické infrastruktury či obnovy městské památkové zóny. Zatímco žádosti do fondu je už možné podávat, a to do konce března, oba programy začnou přijímat žádosti od 1. dubna.

JNcelekNew
Jablonecká "panorámata".

Fond na zlepšení úrovně bydlení

Žádosti o zápůjčky je možné do fondu podávat už od 22. listopadu loňského roku, žadatelé mají čas ještě do 31. března roku 2020. „Finance mohou Jablonečané využít na obnovu střechy, rekonstrukci fasády, topení či sociálního zařízení nebo na výměnu oken,“ říká ekonomický náměstek Milan Kouřil s tím, že loni byly vyčerpány zápůjčky v celkovém objemu 1,2 mil. korun. „Ve fondu jsou na zápůjčky vyčleněny dva miliony korun,“ dodává Kouřil.

Loni město schválilo poskytnutí zápůjček pěti fyzickým osobám v celkovém objemu 716 tis. Kč a dvěma právnickým osobám v celkové výši 531 tis. korun, a to na obnovu střechy, výměnu oken, rekonstrukci fasády, topení a sociálního zařízení.

Program podpory výstavby technické infrastruktury pro rok 2020

bude opět podporovat výstavbu domovních čistíren odpadních vod a kanalizačních přípojek. Náměstek pro rozvoj města Petr Roubíček řekl, že pro letošní rok je v rozpočtu alokovaná částka 1,5 mil. korun. O podporu formou investiční dotace budou moci žádat majitelé rodinných a bytových domů v katastrálních územích Jablonce nad Nisou, kteří mohou získat 50 % z celkových způsobilých výdajů, maximálně však 50 tisíc korun na jednu bytovou jednotku.

„Žádosti je možné předkládat na oddělení dotací od 1. dubna do konce října tohoto roku, tradičně bude příjem žádostí dvoukolový,“ konstatuje vedoucí oddělení dotací Iveta Habadová, která dodává, že potvrzení o schválení projektového záměru radou města vydaná v letech 2013, 2014, 2016-2019 zůstávají v platnosti, pokud splňují podmínky programu pro rok 2020. Poskytnutí dotace do 50 tis. Kč schvaluje rada města, nad 50 tis. Kč zastupitelstvo města.

Program obnovy městské památkové zóny Jablonec nad Nisou pro rok 2020

je určený pouze majitelům domů nacházejících se v městské památkové zóně, které nejsou kulturní památkou, a proto nemohou žádat o dotace z Ministerstva kultury, z Programu regenerace MPR a MPZ. „Rozpočet na něj pamatuje částkou 1,5 mil. korun, přičemž oprávněný žadatel může opět žádat o 50 % neinvestiční dotaci, maximálně však 150 tis. Kč na jeden dům, to znamená, že výše maximální dotace se v letošním programu navyšuje o 50 tis. Kč,“ uvádí náměstek Roubíček a pokračuje: „Dotace je poskytována na úhradu nákladů spojených se zachováním a obnovou autentických prvků a konstrukcí - na opravu střechy, výměnu oken, vstupních dveří a obnovu fasády.“

Žádosti bude přijímat také oddělení dotací, a to od 1. dubna, konečným termínem je 30. října 2020, fyzická realizace projektu musí být ukončena nejpozději do konce října příštího roku 2021.

JN/Jana Fričová