Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonečané odevzdali loni do červených kontejnerů 240 tun elektroopadu k recyklaci

V roce 2022 odevzdali Jablonečané téměř 240 tun elektrozařízení, polovinu z tohoto množství zpracovala a recyklovala společnost ASEKOL. Odevzdanými 120 tunami elektroodpadu jablonečtí občané uspořili 1560 MWh elektřiny, 149 127 litrů ropy, 5 362 m3 vody a 82 tun primárních surovin. Snížili tak emise skleníkových plynů CO2 ekv. o 101 tun a produkci SO2 ekv. o 7 464 kg. Vyplývá to z certifikátu environmentálního vyúčtování zpracovaného společností ASEKOL.

elektro elephant-964898 1280
Ilustrační foto

„Každý kus vytříděného elektra se počítá, což dokazuje příklad 100 vytříděných notebooků, které uspoří 10 MWh elektřiny. Takové množství odpovídá tříleté spotřebě elektřiny rodiny žijící ve standardním bytě. Za 100 kg vytříděných elektrospotřebičů se ušetří takové množství ropy, které by stačilo na výrobu benzínu pro cestu z Prahy do Paříže,“ uvádí jablonecká náměstkyně primátora pro životní prostředí a strategii města Lenka Opočenská.

Elektroodpad je v současné době jedním z nejrychleji rostoucích druhů odpadu. Jablonec nad Nisou spolupracuje v oblasti sběru a recyklace se dvěma společnostmi – kolektivní systém ASEKOL a Elektrowin, a.s. „Díky společnosti Elektrowin se podařilo předat k recyklaci dalších 120 tun elektroodpadu z Jablonce, celkové množství odevzdaného elektroodpadu z Jablonce je tedy za loňský rok je tedy 240 tun. Děkujeme všem, kteří pečlivě třídí odpad a přispívají tak k ochraně životního prostředí,“ připomíná Barbora Šnytrová, vedoucí oddělení cirkulární ekonomiky jabloneckého magistrátu.

Elektroodpad obsahuje řadu zdraví škodlivých materiálů a díky správné recyklaci vysloužilých elektrozařízení přispívá město k ochraně životního prostředí. „Recyklace navíc umožňuje opětovné využití materiálu a patří mezi základní principy cirkulární ekonomiky. Míra opětovného materiálového využití je velmi vysoká a dle jednotlivých typů výrobků dosahuje až 95 %,“ uzavírá Šnytrová.

Nejjednodušší způsob, jak zlikvidovat vysloužilé drobné elektrospotřebiče, je odložit je do červených kontejnerů rozmístěných po městě. Ty velké, jako je lednička, pračka či televize, se odevzdávají do sběrného dvora (Smetanova ul. po–pá 8–17 hodin, so 8–14 hodin; Belgická ul. po–ne 8–18 hodin; Dalešická ul. so 8–12 hodin). Zpětný odběr elektra je bezplatný.

JN/Jana Fričová