Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecká přehrada je zítra dějištěm charitativního běhu pro dvouletou těžce handicapovanou Natálku

21. 06. 2022 | 7:43

Ve středu 22.6.2022 v 18 hodin se u Jablonecké přehrady uskuteční charitativní běh pro Natálku z Liberce. Výtěžek pro dívku, která dosud rehabilituje v libereckém Neurorehabilitačním centru Sarema, bude využit na další speciální rehabilitace, hipoterapii a nákup speciálních pomůcek, které nezbytně potřebuje.

běhNatalka
ilustrační foto

Ředitelka pořádající Nadace Preciosa Andrea Kroupová popisuje, proč se rozhodli pro holčičku tuto akci zorganizovat:,, Naše Nadace už více než dvacet let pomáhá neziskovým projektům v Libereckém kraji. Když jsme se dozvěděli o dvouleté Natálce, bylo jasné, že jí v rámci našeho Fondu zdraví a prevence podpoříme. Dívenka je mnohostranně težce handicapovaná a péče o ni je nesmírně náročná. Navíc je nutné, aby pokračovala v intenzivní fyzioterapii, kterou nyní absolvuje dlouhodobě v libereckém Neurorehabilitačním centru Sarema, ale které jsou vzhledem k tomu, že je zdravotní pojišťovny téměř neproplácejí, značně nákladné. Když k tomu připočteme nutné kompenzační pomůcky a hipoterapii, která holčičce pomáhá, je jasné, že Natálka potřebuje naši podporu. Kromě toho by jí pomohly speciální rehabilitace pro takto malé děti, které jsou ale dostupné jen v zahraničí.“

Natálka je v důsledku svých postižení na úrovni tříměsíčního miminka, má postižený zrak i sluch, nemůže se pohybovat, není schopná si samostatně hrát. Přesto je to neskutečně usměvavá a zvědavá holčička, která zvládá všechny své nesnáze a přináší spoustu radosti všem okolo. Je krásné sledovat její reakce na pomůcky, zejména když si s nimi hrají se starší sestřičkou Magdalénkou.

Rehabilitace přinášejí holčičce radost

„Děvčátko absolvuje jedno až dvouhodinové terapie, při kterých stimulujeme smysly, posilujeme svaly a snažíme se snížit napětí na končetinách,“ vysvětluje dívčina terapeutka Iva Linhová z Neurorehabilitačního centra Sarema a dodává: „Zpočátku více fungovala na reflexní úrovni, ale nyní po třičtvrtě roce je schopná pár minut na bříšku s lehkou dopomocí udržet hlavičku. Začíná používat úspěšně ručičky. Často se usmívá a má radost z pohybu, zvláště pak když je nablízku telefon s jejím oblíbeným prasátkem Pepinou.“

Běh kolem přehrady pomůže k dalšímu pokroku

Výtěžek ze sbírky bude použit na další intenzivní terapie v libereckém Rehabilitačním centru Sarema, eventuelně na speciální rehabilitace v zahraničí, na hipoterapii, nákup světelných a hudebních pomůcek a speciální autosedačku.
Běh pro Natálku odstartuje ve středu 22. června v 18 hodin u loděnice po levé straně přehrady.  Každý poběží dle svého tempa, někdo může jenom jít, někdo skončí třeba hned u prvního stánku. Vezměte s sebou i děti a domácí mazlíčky. Jde o to se sejít pro dobrou věc a přitom udělat něco i pro své zdraví.

Startovné je dobrovolné, bude se vhazovat na místě do pokladničky veřejné sbírky Nadace.
Za stokorunu bude možné zakoupit náramek a tím Natálce z Liberce finančně přispět. Peněžní dar je také možné poslat na sbírkový účet Nadace Preciosa 115-1546940277/0100 zpráva pro příjemce: Natálka.

TZ Sarema