Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecká radnice oslaví 90 let, zastupitelé tam poprvé zasedli 10. února 1933

31. 12. 2022 | 16:33

Jablonecká radnice oslaví 90 let od svého dokončení. Městské zastupitelstvo se v hlavním zasedacím sále funkcionalistické budovy sešlo poprvé 10. února 1933. Budovu navrhl do posledního detailu liberecký architekt Karel Winter a město tehdy za stavbu dalo 22 milionů korun. Odhadnout, kolik by to bylo na dnešní peníze, je obtížné, při přepočtu na hrubou mzdu to ale vychází na nějakých 1,1 miliardy korun, řekl ČTK tajemník Marek Řeháček.

jablonec saljabloneckaradnice1 menší
Foto: Artur Irma

Radnice v Jablonci je významnou stavbou československé meziválečné architektury a je nejvýznamnější a nejznámější Winterovou budovou. Postavili ji na počátku krize během pouhých dvou let. Město se kvůli stavbě zadlužilo a na všechno nakonec stejně peníze nebyly.

"Stavební část se dokončila, jak bylo v plánu, na čem se ale nakonec muselo šetřit, to byla umělecká výzdoba. Z výzdoby, kterou Winter původně plánoval, se realizoval jen velký reliéf s motivy sklářských profesí v sále zastupitelstva," řekl Řeháček. Prázdný zůstal podstavec pro sochu skláře na schodišti před radnicí, nerealizovaly se ani alegorické sochy, které měly být nahoře na fasádě, a nezbyly podle něj peníze ani na některé prvky osvětlení.

Budova vznikala v ekonomicky velmi složité době. "To i ta dnešní doba, jakkoliv vůbec není jednoduchá s těmi cenami energií a inflací, je výrazně lepší. Tehdy byla ekonomická krize, vysoká nezaměstnanost. Dokonce na tom prvním zastupitelstvu v nové radnici se hovořilo o dopadech hospodářské krize na město Jablonec a o zdvojnásobení daně z alkoholu kvůli konsolidaci městského rozpočtu. Tehdy se to ale nechválilo, prošlo to až asi o tři měsíce později," řekl Řeháček.

Součástí radnice bylo kino a restaurace, které měly pomoci dluhy za její stavbu splatit. Známé není podle tajemníka přesné datum dokončení radnice. "Stavební práce byly dokončené 29. října 1932 a v ten den tady poprvé hrálo kino. Až v lednu 1933 se do budovy stěhovala úřední část a postupně se rozjížděly restaurační provozy, ale první zasedání zastupitelstva se tu konalo až v únoru 1933 a my dnes tento den bereme za den zprovoznění radnice," dodal tajemník.

Jablonec v posledních letech investoval desítky milionů korun, aby radnici vrátil do původní podoby z 30. let minulého století. Opravou prošel plášť budovy včetně oken a věže, pracovalo se i v interiérech historické budovy. Nejviditelnější změnu prodělaly zasedací sály, na nichž se pracovalo od roku 2016. "Odstranili jsme novodobé umakartové obložení zakrývající i některé původní, nyní zrestaurované, dřevěné prvky," poznamenal Řeháček.

Sály mají kvůli dřevomorce nové parketové podlahy, pod obložením ale objevili dělníci například původní zasunovací dveře, které oddělovaly hlavní sál od sousedního salonku. Umakartem v 70. letech dělníci obložili například i původní oválný stůl sálu 201, který se tam po zrestaurování mohl vrátit. Chybějící prvky, jako jsou stoly nebo židle, ale také třeba osvětlení, nahradily repliky vyrobené podle původních Winterových návrhů. Vestibul radnice zdobí lampy podle původních Winterových návrhů, na které v době stavby nezbyly peníze.

čtk