Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecká radnice u tramvaje číslo 11 trvá na prodloužení intervalu z nynějších 15 na 30 minut

03. 04. 2020 | 18:25

Jablonec nad Nisou požádal prostřednictvím Liberce společný dopravní podnik DMPLJ  o dočasné prodloužení intervalů tramvajové linky č. 11 z dosavadních 15 na 30 minut.  Dopravní podnik zredukoval spoje mezi Libercem a Vratislavicemi, na žádost o prodloužení intervalu na lince z Liberce do Jablonce DP nereagoval. Jablonečtí radní však na své žádosti trvají.

JNTramNew
ilustrační archivní foto

Jablonecká rada schválila v průběhu března postupné omezení provozu MHD v souvislosti s vládními opatřeními proti šíření nákazy COVID-19. „Aktuálně jsme provoz snížili o 58 % oproti standardnímu jízdnímu řádu. Zároveň s omezením MHD na Jablonecku město vzneslo požadavek na úpravu jízdního řádu, konkrétně na prodloužení intervalů mezi spoji na tramvajové lince č. 11, kterou provozuje Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou,“ říká ředitel Jablonecké dopravní Luboš Wejnar.

O dočasné prodloužení intervalů z 15 na 30 minut požádal Jablonec dopravní podnik prostřednictvím Liberce, protože statutární město Jablonec je v současné době pouhým přispěvatelem na provoz meziměstské tramvajové linky. DPMLJ údajně monitoruje a vyhodnocuje počty cestujících na jednotlivých linkách a připravuje úpravy provozu.

„Od 26. března byl omezen počet spojů na autobusové a tramvajové trakci, ale intervaly na lince č. 11 zůstaly beze změny. Zrušené byly pouze večerní spoje,“ vysvětluje Wejnar s tím, že zrušené byly v pracovní dny a v dopravních špičkách pouze spoje na lince č. 5 z Liberec do Vratislavic nad Nisou, které zkracovaly interval mezi spoji linek č. 5 a 11 na 7,5 minuty. „Ale Jablonec žádal o úpravu jízdních řádů linek č. 11 tak, aby se prodloužil interval mezi spoji na lince č. 11 na 30 minut,“ uzavírá Luboš Wejnar. Radní statutárního města Jablonec nad Nisou svou žádost potvrdili také na svém prvním dubnovém zasedání.

Od 16 března jezdí Vratislavic za tramvajovou linku náhradní autobusový spoj, kvůli uzavírce křižovatky Poštovní – Budovatelů, kde probíhá velké rekonstrukce sítí a výstavby dešťové kanalizace. Přesunutá byla rovněž konečná linky č. 11 od Tyršova parku ke kinu Radnice.


První dubnovou sobotu se bude svážet bioodpad

V sobotu 4. dubna je plánovaný letošní první svoz bioodpadu. Velkoobjemové kontejnery budou přistaveny na deseti místech Jablonce nad Nisou v různých čase během doby od 9 do 16 hodin.

„Pokud tento první termín nestihnete, můžete využít některý z dalších, které nyní předběžně plánujeme. Kontejnery budou rozmisťovány v různých lokalitách, aby šanci odložit bioodpad mělo co největší množství obyvatel,“ říká Barbora Šnytrová z oddělení správy místního hospodářství.
Do označených kontejnerů budou moci občané odevzdat pouze trávu, listí, větve a zbytky rostlinného materiálu ze zahrad apod. Nebude zde možné odložit bioodpad živočišného původu. „Prosíme občany, kteří přivezou větve, aby se snažili minimalizovat jejich objem. Ke kontejnerům přistupujte jednotlivě a používejte ochranné pomůcky,“ vyzývá Šnytrová s tím, že další svozy bioodpadu jsou prozatím naplánovány na 18. 4., 2. 5., 16. 5. a 30. 5.

Překážky na jabloneckých komunikacích

Od 6. do 30. června bude v ulici Saskově stát lešení. do komunikace bude zasahovat více jak metr v jedenáct metrů dlouhém pruhu.

JN/Jana Fričová