Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecké Eurocentrum bude příští týden opět patřit křehké kráse skla a bižuterie

31. 07. 2022 | 12:11

Křehké kráse skla a bižuterie bude příští týden patřit areál Eurocentra a blízkého Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Přehlídka Křehká krása se tam uskuteční pojedenácté, představí se na ní 40 výrobců perlí, bižuterie, skla a vánočních ozdob. Organizátoři věří, že se po dvou letech návštěvnost vrátí na předcovidovou úroveň. V roce 2019 prošlo areálem za čtyři dny rekordních 13.600 návštěvníků, loni a předloni jich bylo kvůli koronavirovým omezením méně.

křehká mad Součástí doprovodného programu byly, opět již tradičně, ukázky z přehlídky Made in Jablonec.
Foto: Mad

"Všichni věříme, že se návštěvníci do království perlí, bižuterie, skla a vánočních ozdob vrátí a překonají rekordní účast z roku 2019. Každý si jistě vybere zážitek dle svého vkusu," řekl ČTK Pavel Kopáček, předseda Svazu výrobců skla a bižuterie, který je hlavním organizátorem. Výstava začíná ve čtvrtek 4. srpna a končí v neděli 7. srpna. Partnerem akce je Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, které návštěvníkům Křehké krásy nabídne jednorázové zvýhodněné vstupné. Součástí je i kulturní program a módní přehlídky.

Přehlídka podle Kopáčka nabídne i několik novinek. "Významné výrobce vánočních ozdob představí Festival vánočních ozdob, na několika stáncích bude představen nový koncept zaměřený na oděv a doplněk," řekl Kopáček. Rozšířený bude program zaměřený na ukázky sklářských a bižuterních technik, v němž se představí špičkoví výrobci ve svém oboru. "Návštěvníci tak budou mít možnost vidět malování foukaných tvarů, výrobu lampových figurek, pojízdnou sklářskou pec a další," dodal. V hlavním sále bude v nové podobě oblíbená korálková dílna.

Výstava Křehká krása se v Jablonci poprvé uskutečnila v roce 2012, organizátoři tak chtěli navázat na tradici mezinárodních výstav skla a bižuterie z 60. až 80. let minulého století. Cílem bylo také ukázat, že navzdory recesi, levné asijské konkurenci i rozpadu někdejšího bižuterního uskupení Jablonex, jablonecká bižuterie žije a má budoucnost. Přehlídka oslovuje i turisty, je jednou z akcí krajského projektu na podporu cestovního ruchu Křišťálové údolí (Crystal Valley). Po dobu výstavy bude návštěvníkům otevřeno i nové bižuterní centrum Křišťálový ráj, zhruba sto metrů od Eurocentra.

čtk