Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecké kostely opět zvou každé prázdninové úterý k prohlídce 

28. 06. 2019 | 12:00

Prohlédnout si interiéry pěti sakrálních památek ve městě a v podvečer se zaposlouchat do tónů varhan – Jablonecké kostely otevřeny opět zvou každé prázdninové úterý k návštěvě.

Kostely a jejich věže tvoří tvář města a díky spolupráci Jabloneckého kulturního a informačního centra a místních církví mohou domácí i turisté každé úterý navštívit i jejich interiéry.

“Je výjimečné, že se město jako Jablonec nad Nisou může chlubit tolika různými sakrálními stavbami v několika stavebních slozích, a i turisté v Jablonci mají o návštěvu kostelů velký zájem,” upozorňuje Petr Vobořil, ředitel jabloneckého kulturního a informačního centra. „Zejména nově zrekonstruovaný interiér secesního kostela Povýšení sv. Kříže na náměstí Boženy Němcové je vyhledávanou památkou, ale i modernistická stavba kostela Nejsvětějšího Srdce Ježíšova má své obdivovatele,” dodává Vobořil. Díky rozličnosti svých interiérů a stavebních stylů jsou zpřístupněné kostely lákadlem pro místní i turisty. Každé úterý od 2. července až do 27. srpna bude k prohlídce zdarma v čase 10.00 až 17.00 přístupno pět kostelů.

Foto: Petr Zbranek

Od 17.00 se vždy v jednom z nich uskuteční varhanní koncert. „Dramaturgie koncertů byla letos náročná na přípravu, protože jsme chtěli našim pravidelným posluchačům přinést opět něco nového a zajímavého,“ vysvětluje organizátorka koncertů Petra Handlířová. Každý koncert tak má vlastní zaměření na konkrétní hudební fenomén ať už v podobě osobnosti skladatele nebo typu skladby, na který se program zaměří. Posluchači se seznámí s Bachovými syny, následovníky Mozarta nebo různými pojetími posluchačsky oblíbené písně Ave Maria. „Podařilo se nám také domluvit spolupráci s německým varhaníkem z partnerského města Kaufbeuren Albinem Virblem, který 20. srpna představí svůj chorálový repertoár,“ láká Petra Handlířová.

 Na celém projektu Jablonecké kostely otevřeny se podílejí církve římsko-katolická, československá husitská a starokatolická ve spolupráci s Jabloneckým kulturním a informačním centrem za finanční podpory Libereckého kraje a statutárního města Jablonec nad Nisou. Hudební podvečery jsou připravovány se spolkem Hradecká Nokturna. Vstup na koncerty je dobrovolný.

Přehled koncertů / prázdninové úterky od 17 hodin

archivní foto2. července, Kostel sv. Anny

Bach neznámý známý, Přemysl Kšica – varhany, Jan Thuri – hoboj

 

9. července, kostel Povýšení sv. Kříže

Ave Maria třikrát jinak, Daniel Knut Pernet – varhany, Anna Czerninová - zpěv

 

16. července, kostel Nejsvětější Trojice

Anonymní odpoledne, Jiřina Dvořáková Marešová – varhany, Aleš Ambrosi – barokní hoboj a renesanční flétny

 

23. července, kostel Dr. Farského

Bachovi synové, Ivana Michalovičová – varhany, Eva-Maria Tockner – flétna (Rakousko)

 

Čtvrtek 25. července, kostel sv. Anny

Hudba královen – koncert k poctě sv. Anny, Jiřina Dvořáková Marešová – varhany

Barbora Polášková de Nunes Cambraia – mezzosoprán, Žofie Vokálková – příčná flétna

 

30. července, kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova

Hudba starých mistrů, Matouš Pěruška – housle, Kristina Vocetková – violoncello

 

6. srpna, kostel povýšení sv. Kříže

Známí neznámí (Röntgen, Binge, Raff…), Jan Gottwald – varhany, Jan Žďánský – violoncello

 

13. srpna, kostel Nejsvětější Trojice

Vivaldiho Itálie, Drahoslav Gric – varhany, Anna Veverková – housle

 

20. srpna, Kostel Dr. Farského

Chorálové odpoledne, Albin Virbel – varhany (Kaufbeuren, Německo)

 

27. srpna, kostel sv. Anny

Mozart a jeho následovníci, Robert Fuchs – varhany, Martin Havelík – violoncello

 

JKIC/Radana Schaeferová