Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jabloneckou novinkou roku 2022 bude od 3. ledna otevřené re-use centrum 

28. 12. 2021 | 13:35

Ve sběrném dvoře v jablonecké Smetanově ulici bude od 3. ledna 2022 otevřené nové Centrum pro předcházení vzniku odpadů, tzv. re-use centrum. Jeho provoz zajistí společnost Severočeské komunální služby, s.r.o., otevřeno bude celý týden kromě neděle. Věci, které sem lidé odloží, si budou moci jiní koupit formou veřejné sbírky. Minimální výše příspěvku bude 10 Kč, maximální bude bez omezení.

křeslo chair-1840011 1280
Ilustrační foto

„Hlavní myšlenkou provozu centra je opětovné využití starých, ale stále funkčních předmětů. Lidé budou moci v re-use centru bezúplatně odevzdávat drobný nábytek, zařízení a vybavení domácností, obrazy, rámy, vázy, CD, DVD, knihy, časopisy, hračky, sportovní vybavení apod. Centrum není určené pro ukládání drobné domácí elektroniky, pracovních elektrických nástrojů a jiných elektrozařízení, ani pro čalouněný nábytek. Tímto způsobem se prodlouží životní cyklus věcí, které by jinak skončily jako odpad v popelnici, ve sběrném dvoře či na skládce,“ objasňuje vznik re-use centra jablonecký ekonomický náměstek Milan Kouřil.

Takto vyřazené věci mohou lidé odkoupit za symbolické ceny a výtěžek z prodeje poputuje na veřejnou sbírku. „Výtěžek ze sbírky pak použijeme na úhradu výsadby zeleně a její ošetření, obnovu parků, pořízení a údržbu herních prvků na dětských hřištích,“ informuje Kouřil s tím, že prodej předmětů formou veřejné sbírky byl zvolen na základě zkušeností z jiných měst, kde re-use centra již fungují, a na základě doporučení Ministerstva životního prostředí.

Minimální výše příspěvku do veřejné sbírky bude 10 Kč, maximální nebude omezená. „Nacenění jednotlivých předmětů se bude provádět dle produktových skupin, a to 10, 20, 50, 100, 200 Kč za kus s tím, že u drobných předmětů, jako např. hrnky, knihy, příbory, drobné hračky, bude částka stanovená na 10 Kč, u kvalitních a zachovalých předmětů, např. kola, kočárky apod., bude cena 200 Kč,“ říká Barbora Šnytrová z oddělení správy místního hospodářství jabloneckého magistrátu.

Od začátku roku 2022 bude re-use centrum ve Smetanově ulici pouze přijímat předměty a plnit sklad. Bude se třídit a naceňovat, vznikat bude také webová stránka s nabídkou. „Jakmile bude tato část hotová, budeme okamžitě veřejnost informovat, že už je možné si vybírat a nakupovat,“ dodává Šnytrová.

Provozní doba re-use centra ve Smetanově ulici bude od pondělí do pátku v čase 8-17 hodin, v sobotu bude otevřeno dopoledne od 8 do 14 hodin. „Předměty bude možné předat také obsluze na překladišti v Proseči, odkud se převezou do Smetanovy ulice,“ upozorňuje Barbora Šnytrová a dodává, že všechny předměty se budou přijímat pouze čisté a funkční, vybírat se budou pouze předměty využitelné.

Věci, které re-use centrum přijme:

  • drobný nečalouněný nábytek (včetně zahradního, židle, stoly, skříňky, dětský nábytek, …)
  • zařízení a vybavení domácnosti (keramické, porcelánové i skleněné nádobí, hrnce, plechy na pečení, talíře, nože, stínidla, mechanické nářadí, hodiny, přepravky, bedny, …)
  • obrazy a jejich rámy, vázy, dekorace domácnosti, květináče, zahradní náčiní, mechanické domácí spotřebiče, …
  • mediální produkty (CD, DVD, knihy, časopisy, pohlednice, …)
  • hračky a sportovní vybavení (lyže, sáně, kola, …)


Věci, které re-use centrum nepřijme:

  • čalouněný nábytek a matrace
  • oděvy a obuv
  • zvířecí hračky a pelechy
  • elektrospotřebiče a elektronika
  • zničené, nekompletní, nepoužitelné předměty
  • předměty vykazující nebezpečné vlastnosti

JN/Jana Fričová