Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecký magistrát chce kvůli koronaviru ušetřit 120 milionů Kč, snížit náklady musí všechny resorty

03. 04. 2020 | 17:33

Magistrát v Jablonci nad Nisou chce kvůli koronaviru snížit náklady o 120 milionů korun a vytvořit si tak rezervy pro případ zvýšených nákladů v souvislosti s koronavirovou pandemií a očekávaných nižších daňových příjmů. ČTK o tom dnes informovala mluvčí magistrátu. Vedení města navrhuje omezit plánované investice, zrušit chce například i fond na zlepšení úrovně bydlení.

JNcelekNew
archivní foto

Druhé největší město v Libereckém kraji počítá letos s výdaji přes 1,247 miliardy korun, příjmy by měly být zhruba o 196 milionů korun nižší. S žádným zadlužováním Jablonec při přípravě rozpočtu nepočítal, schodek chtěl pokrýt zůstatky na svých účtech a fondech. V plánu byly letos investice za zhruba 280 milionů korun, ne na všechny se teď ale dostane. Město počítá s propadem daňových příjmů a peníze bude potřebovat. "Nedojde tak například na plánovanou revitalizaci sídliště Šumava za více než 15 milionů korun nebo na opravu Hřbitovní ulice za více než sedm milionů," řekla Fričová.

Snížit náklady musí ale všechny resorty, díky tomu už se podařilo náklady seškrtat zhruba o 114 milionů korun. "Se společnostmi města budeme dále jednat a požádáme správní a dozorčí rady, aby se společně s řediteli společností podílely na vytvoření úsporných opatření," doplnil náměstek primátora pro ekonomiku Milan Kouřil (ANO). Pět milionů si město přesunulo do rezervy na krizové situace. "Čtyři miliony jsme čerpali z klasické rezervy, milion z rezervy na participativní rozpočet," dodal Kouřil.

Jablonečtí radní pozastavili uzavírání smluv s žadateli, kteří už měli schválené dotace z městských programů. "Netýká se to však smluv uzavíraných v rámci Programu podpory výstavby technické infrastruktury 2019 a Programu obnovy městské památkové zóny 2019," řekla vedoucí odboru ekonomiky Renata Vítová. Jednat chce podle ní město také o snížení již schválených dotací a darů. Zrušit chce Jablonec fond na bydlení, v němž má přes 18 milionů korun. Znamená to, že nedojde na plánované rekonstrukce dalších městských bytů, do nichž chtěla dát radnice letos z fondu deset milionů korun.

čtk