Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecký magistrát dočasně ruší úřední hodiny, zachovaný zůstává telefonický a e-mailový kontakt

15. 03. 2020 | 20:02

AKTUALIZOVÁNO: Jablonec nad Nisou ruší od pondělí 16. března úřední hodiny. Magistrát druhého největšího města v Libereckém kraji zůstane zatím pro veřejnost uzavřený do 24. března. Komunikovat budou úředníci poštou nebo elektronicky. Důvodem rozhodnutí byl fakt, že není možné zajistit dostatečné hygienické podmínky pro bezpečný pohyb veřejnosti v budovách magistrátu, uvedl dnes v tiskové zprávě primátor Jiří Čeřovský (ODS). Uzavřený bude i liberecký magistrát.

jablonec radnice Mad j50
Ilustrační foto, Mad

"Věřím, že veřejnost toto mimořádné a dočasné opatření pochopí, jelikož tak činíme také v jejím zájmu," řekl Čeřovský. Zachovaný zůstane podle něj telefonický a e-mailový kontakt s úřadem, veškeré kontakty najdou zájemci na městských webových stránkách. "Vstup veřejnosti do úředních budov bude možný pouze v nejnutnějších případech a v přísně regulovaném režimu, včetně toho, že bude nutné prokázat totožnost," dodal jablonecký primátor.

Podle tajemníka magistrátu Marka Řeháčka je možné veškerá podání činit pouze dálkově. "Prostřednictvím poskytovatele poštovních služeb, datové schránky nebo elektronicky se zaručeným elektronickým podpisem, případně přes e-podatelnu. Písemnosti, u nichž není vyžadováno potvrzení o převzetí, je možné podávat pouze prostřednictvím provizorní podatelny v informačním středisku magistrátu v přízemí jablonecké radnice," řekl.

Jablonecký magistrát už ve čtvrtek rozhodl od 16. března uzavřít všechny mateřské školy. Reagoval tak na první případ onemocnění COVID-19 v Libereckém kraji, které testy prokázaly u 59leté ženy z Jablonce. Od té doby přibyly v Libereckém kraji další dva případy nákazy. Všichni tři nemocní byli lyžovat v Itálii - žena v regionu Val Gardena, dva nemocní muži ve věku 67 a 29 let byli lyžovat v oblasti Trentino. Krizový štáb se v Jablonci znovu sejde v pondělí.

čtk

TZ: Tajemník jabloneckého magistrátu, že zaměstnanci, kteří se vrátili nyní ze zahraničí, bez ohledu z jaké země, zůstanou doma.

Na nedělní podvečer byla v Jablonci svolána jednání krizového štábu, městské rady
a vedoucích odborů magistrátu. Primátor Jiří Čeřovský všechny informoval o vývoji opatření v souvislosti s pandemií koronaviru v regionu. Radní potvrdili jeho rozhodnutí
o uzavření úřadu. Tajemník magistrátu Marek Řeháček rozhodl, že zaměstnanci, kteří se vrátili nyní ze zahraničí, bez ohledu z jaké země, zůstanou doma.

„Stanovili jsme pracovní skupinu krizového štábu, ve které jsem já, ředitel městské policie
a dva pracovníci krizového řízení. Ta se bude scházet každý den, aby mohla okamžitě reagovat na vývoj situace,“ konstatuje primátor Čeřovský.

I když bude magistrát pro veřejnost uzavřený, většina pracovníků bude na svých pracovištích. „Provedeme ještě nějaká režimová opatření, jejichž cílem bude minimalizovat počet lidí v budovách. Ale život se nezastaví a některé věci bude třeba zajistit, třeba rodné či úmrtní listy, profesní řidičské průkazy apod.,“ říká Marek Řeháček. Podle jeho slov budou případného návštěvníka úřadu vyřizovat pracovnice na provizorních recepcích v obou budovách úřadu, které budou za skleněnou přepážkou. „K těmto opatřením jsme museli přistoupit, abychom ochránili zdraví i psychiku našich zaměstnanců, už jsme začali cítit jemnou paniku. Nemáme žádné ochranné pomůcky, které bychom jim mohli dát, ani dezinfekčních prostředků nemáme nadbytek,“ vysvětluje tajemník úřadu.

Ve čtvrtek je naplánované také pravidelné zasedání zastupitelstva města. „Konat se bude, ale v sále budou přítomní jen zastupitelé a zaměstnanci úřadu, jejichž přítomnost je pro jednání nutná. A sedět budou ve větších vzdálenostech od sebe. Vedoucí odborů budou zasedání sledovat on-line a přijdou na základě telefonické výzvy, veřejnost bude moci jednání sledovat buď on-line nebo z balkonu. Odtud mohou vznést i diskuzní příspěvek,“ popisuje průběh čtvrtečního jednání primátor Čeřovský.

Péče o děti z mateřských škol

Od pondělí 16. března budou v Jablonci uzavřené všechny mateřské školy zřizované městem. Magistrát v tuto chvíli zjišťuje, zda bude nutné zabezpečit děti rodičů, kteří jsou bezpodmínečně nutní pro chod města. Takovými profesemi jsou především složky IZS.

Péče o seniory

Tu bude na Jablonecku zajišťovat Český červený kříž. „Pro osamělé seniory, kteří nemají smluvně zajištěnou péči s některým poskytovatelem sociálních služeb, jsme připravení zařídit základní nákup potravin, krmení pro domácí zvířata a léky. Jsme schopní i vykomunikovat recepty na jejich běžné léky s ošetřujícími lékaři a léky připravit,“ vypočítává možnosti ředitelka Oblastního spolku ČČK Jablonec nad Nisou Kateřina Havlová s tím, že Liberecký kraj slíbil pomoci s řidiči, automobily a pohonnými hmotami.

Doprava

Dopravu ve městě bude komplikovat uzavírka křižovatky Poštovní – Budovatelů, která začne v pondělí 16. března ve čtyři hodiny ráno a s ní související objížďky. „Do autobusů se nově nebude nastupovat předními dveřmi a řidič nebude odbavovat jízdné,“ informuje ředitel Jablonecké dopravní Luboš Wejnar, který říká, že autobusy budou označené informativními cedulkami o zákazu nastupování do vozů předními dveřmi.

Nemocnice Jablonec

V jablonecké nemocnici se omezil neakutní provoz, nemocnice podle jejího ředitele Víta Němečka uvažuje o zrušení všech neakutních výkonů a připravuje výrazné omezení vstupu.
„U hlavního vchodu bude sádrokartonová přepážka, kde budeme pacienty oddělovat od těch, kteří k nám rozhodně nepatří. Toto opatření zahájíme v úterý,“ konstatuje ředitel Němeček.

Bezpečnost ve městě

Česká policie kontrolovala o víkendu komplikovanou situaci v Bedřichově, který se potýkal s nájezdem lyžařů, přičemž Liberecký kraj v sobotu omezil lyžařské tratě, aby předešel hromaděni velkého množství lidí na menším prostoru. „Uzavření obchodů proběhlo v klidu, v Jablonci zákaz provozu překročila jedna vinárna a zaznamenali jsme dvě krádeže v obchodě,“ informoval o práci státních policistů vedoucí Územního odboru PČR v Jablonci nad Nisou plukovník Pavel Langr a připomněl uzavření česko-polských hranic, které si také vyžádá spolupráci policie při kontrolách.

Také městští strážníci kontrolovali dodržování vládních krizových opatření. „Zasahovali jsme třeba u nahlášeného stánkového prodeje u přehrady. Všichni provozovatelé byli vstřícní a lidé, kteří seděli u stánků na lavičkách, rychle odešli,“ chválí reakci veřejnosti a spolupráci se státní policií ředitel MP Roman Šípek.

Aktuální zprávy včetně vydaných vládních opatření jsou na webových stránkách města www.mestojablonec.cz v samostatné kapitole Koronavir.

JN/Jana Fričová