Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecký primátor Miloš Vele přijal na radnici borce, kteří 39 pater zdolají za šest a půl minuty

08. 06. 2024 | 16:36

Jablonecký primátor Miloš Vele přijal na radnici dvojici příslušníků Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje – nprap. Zdeňka Vránu a nstržm. Vojtěcha Prášila, kteří na začátku května ve své kategorii vybojovali zlato na 12. ročníku závodu Berlin Firefighter Stairrun. V absolutním pořadí světového závodu byli třetí.

hasVeleRadnice
Foto: SMJ

Oba úspěšní závodníci jsou z centrální hasičské stanice v Jablonci nad Nisou. Jejich obdivuhodný úspěch se rozhodl primátor Vele ocenit, a to finančním darem. „Byla to skvělá reprezentace nejen státu či kraje, ale Jablonce nad Nisou. Jsem rád, že vím, jak dobře fyzicky zdatní lidé jsou připravení nám pomoci, pokud dojde k požáru či nějaké havárii. Rád bych jim proto poblahopřál ke skvělému sportovnímu výkonu, ale hlavně k faktu, že jsou oba svědomití profesionálové,“ konstatoval Miloš Vele ještě před samotným přijetím ve své pracovně.

Během neformálního rozhovoru se jablonecký primátor dozvěděl další podrobnosti o práci profesionálního hasiče, o přípravě i průběhu závodu. Každému z dvojice předal šek na 10 tis. korun a pánové se podepsali do pamětní knihy města. „Bylo to velmi zajímavé setkání, zvláště, když jsem dozvěděl, že nprap. Vrána už zanedlouho oslaví kulaté životní jubileum. Přesto je na prahu padesátky ve vrcholné fyzické formě,“ uvedl primátor Vele.

Nprap. Zdeněk Vrána a nstržm. Vojtěch Prášil závodili v kategorii „oldies“, tedy starších (součet věku dvojice závodníků do 99 let) a neměli konkurenci. Závodu se letos 4. května zúčastnilo 354 dvojic z 11 zemí světa. Úkolem hasičů, kteří vyběhnou na závodní trať, je co nejrychleji přeběhnout náměstí Alexanderplatz a zdolat 39 pater výškové budovy – převýšení 110 metrů. To vše v kompletním vystrojení, tedy v třívrstvém zásahovém oděvu, zásahové obuvi, s přilbou a aktivním dýchacím přístrojem, což je zátěž o celkové váze zhruba 20 kg. Po celou dobu závodu musí být dvojice nedělitelná – na dohled od sebe, od 35. patra až do cíle musí být na vzdálenost paže. Po celou dobu nedělitelnost soutěžních dvojic přísně dozorují rozhodčí. Cíl čeká v devětatřicátém patře, kde druhý z dvojice zmáčkne tlačítko časomíry. Jablonečtí hasiči závodní trať uběhli v čase 6 minut a 28 vteřin.

JN/Jana Fričová