Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecký výrobce korálků otevřel továrnu turistům. Vidí, jak se mačkají i jak se leští v rumplech

06. 08. 2019 | 15:50

Jablonecký výrobce skleněných korálků G & B beads otevřel továrnu turistům. Dává jim nahlédnout do historie i současnosti jednoho z tradičních sklářských řemesel. Zdejší expozice představuje návštěvníkům příběh výroby korálků na Jablonecku a v Jizerských horách.

koráleNew
ilustrační foto

Historické stroje doplňují texty a dobové fotografie, ale také ukázky bižuterie, která se tu vyráběla. V areálu je výtvarná dílna a podniková prodejna s kompletním sortimentem, který se tu vyrábí.

"Návštěvníci tu mohou vidět kompletní výrobu korálků, ukazujeme, jak se korálky mačkají, jak se leští v rumplech, jak se brousí a jak se leští v ohni," řekla dnes ČTK zakladatelka firmy Zuzana Slámová. Návštěvníci mohou také vidět sklářské stroje od těch prvních, kdy se ještě mačkalo ručně do kleští. "Muselo se mačkat ve dvou, jeden mačkal tvar a druhý propichoval dírku," doplnila. V továrně jsou ale i ukázky současných strojů, na kterých se vyrábí. Součástí je i expozice starých korálů. "Po babičce nebo, co jsem posbírala v uplynulých 20 letech," řekla.

Zuzana Slámová původně neplánovala, že by se výrobě skleněných korálů, perlí a perliček věnovala. Její prarodiče Oldřiška a František Šourkovi ale už v roce 1937 v Huntířově a později ve Skuhrově vyráběli vinuté a mačkané perle a bižuterii. Dodávali ji do exportních domů v Jablonci a v Praze a ve 40. letech zaměstnávali zhruba 20 lidí. "I když pak babičce živnost sebrali, tak u těch korálí zůstala, a co si pamatuju, vždycky dělala domácí práci, dělala vinuté perle. Základní sbírku jejích tvarů mám pořád u sebe," řekla Slámová.

Sama se do výroby korálků pustila počátkem 90. let s jednou sklářkou, dnes firma G & B beads zaměstnává zhruba 35 lidí. V dobách největší slávy kolem roku 2005 ale měla podle Slámové dokonce kolem 80 zaměstnanců. "Vyráběli jsme ve třech směnách a měli další detašované pracoviště," poznamenala. Rostoucí konkurence levné asijské produkce i politické změny ve světě zapříčinily, že výroba v podniku orientovaném hlavně na export v období recese výrazně klesla. V továrně byly nepotřebné stroje a dost volného místa, a tak padlo rozhodnutí některé stroje zrenovovat a vystavit. Turistům je výroba otevřená zhruba čtyři roky.

Do obnovy areálu a vybudování zázemí pro turisty investovala malá jablonecká firma miliony korun. V současnosti buduje v zadní části hlavní budovy první etapu nové expozice věnované českému sklářství a výrobě bižuterie, kterou chtějí otevřít v prvním čtvrtletí příštího roku. Práce pak budou podle Slámové pokračovat dalšími dvěma etapami. Po dokončení pak bude expozice zabírat téměř 30 procent areálu. "Podařilo se nám získat polovinu peněz z programu na podporu turistického ruchu, bez těch dotací bychom to nedokázali udělat," dodala jednatelka firmy.

čtk