Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecký výrobce sirupů Kitl testuje své zaměstnance na koronavirus už od října

26. 03. 2021 | 12:31

Jablonecký výrobce sirupů, medicinálních vín a medovin Kitl testuje své zaměstnance na koronavirus už od října. Podnik zaměstnává 30 stálých pracovníků a 15 brigádníků, firmy této velikosti měly do dnešního dne dokončit první kolo testování a opakovat ho musí každých sedm dní. Pro zaměstnance jablonecké společnosti není ale testování ničím novým. Po čtyřech měsících se potvrdilo, že rozhodnutí začít testovat bylo správné, řekl dnes ČTK Podnikatel roku 2020 v Libereckém kraji a jednatel společnosti Kitl Jan Vokurka.

kitl citron mad 109659269 3055115584586121 3670727611653423025 o
Foto: Mad

O testování rozhodlo vedení společnosti loni na podzim, když začalo nakažených covidem-19 v celé zemi výrazně přibývat. "Testujeme antigenními testy, dělá nám to zdravotní sestra, snažili jsme se to udělat co nejlépe," řekl Vokurka. Testy několikrát zachytily nakažené a nařízené PCR testy nákazu potvrdily. "Ukazuje to, že testy máme kvalitní," poznamenal. V minulých měsících odhalily podle něj testy několik nakažených jednotlivců, výrobu to ale výrazně nezkomplikovalo. v posledních týdnech je firma prakticky bez nákazy.

"Celý rok navíc dodržujeme přísná opatření," řekl majitel firmy. Dezinfekce, roušky a respirátory jsou samozřejmostí nejen ve výrobě v Jablonci, ale i na stavbě v nové hale ve Vratislavicích, kam se teď výrobní linky přesouvají. "To je také důvod, proč se nám podařilo v loňském roce růst. Nebyli jsme zasaženi žádným výpadkem, že bychom nebyli schopni vyrábět. Je v našem zájmu, aby lidi byli zdraví, aby chodili do práce, abychom byli schopni vykrývat požadavky zákazníků," řekl Vokurka.

Ryze česká společnost Kitl vyrábí od roku 2007, kdy uvedla na trh svůj první likér Kitl Šláftruňk, což je medicinální víno na spaní. Dnes patří k nejoblíbenějším produktům bylinné a ovocné sirupy pro domácí limonády. I díky přísným hygienickým opatřením a testování se loni firmě podařilo dodat na trh bezmála milion lahví, o 21 procent víc než v roce 2019. Podobně rostly tržby, které dosáhly 83 milionů. Enormní byl zájem o kapsle se zázvorovým extraktem a vitaminem C na podporu imunity Eligin BIO. "Toho jsme prodali dvojnásobek, nestíhali jsme vyrábět," dodal Vokurka.

čtk