Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonečtí zastupitelé schválili akční plán komunitního plánování pro rok 2021. Už po jedenácté

30. 11. 2020 | 9:45

Na listopadovém zasedání jablonečtí zastupitelé schválili akční plán komunitního plánování pro rok 2021. Na jeho tvorbě se podíleli členové čtyř pracovních skupin. Jablonec sociální a navazující služby komunitně plánuje od roku 2009.

seniorkaLupa
ilustrační foto

„Aktuálně je v platnosti 4. komunitní plán sociálních a navazujících služeb Jablonecka na období 2020-2023. Doplňujícími a současně prováděcími dokumenty ke komunitnímu plánu jsou tzv. akční plány na jednotlivé kalendářní roky, nyní zastupitelé schválili ten pro rok 2021,“ vysvětluje náměstek primátor pro oblast sociální David Mánek.

Akční plán obsahuje aktualizovanou základní síť sociálních služeb Jablonecka, vybrané i plánované rozvojové aktivity s důrazem na soulad s aktuálním Střednědobým plánem rozvoje sociálních služeb Libereckého kraje. „Tradičním produktem komunálního plánování jsou například pravidelně aktualizované informační letáky o nabídce sociálních služeb pro seniory nebo o půjčovnách kompenzačních pomůcek na Jablonecku,“ říká Dana Holcová, koordinátorka komunitního plánování jabloneckého magistrátu.  

Součástí akčního plánu jsou také plány na příští rok. „K nim patří například úkol jednat s obcemi ORP Jablonec nad Nisou o možnostech a způsobu spolufinancování sociálních a navazujících služeb nebo navyšování kapacity terénních služeb dle nárůstu počtu klientů. To jsou však jen dva z mnoha dalších úkolů zakotvených v akčním plánu pro příští rok,“ sděluje náměstek Mánek.

Do komunitního plánování se mohou zapojit také občané města, které zajímá nabídka sociálních a souvisejících služeb a chtějí mít možnost ovlivnit jejich podobu. Zapojí se tak, že se stanou členem jedné ze čtyř pracovních skupin, které ve městě působí: skupina pro seniory, skupina pro osoby ohrožené sociálním vyloučením, skupina pro rodinu, děti a mládež a skupina pro osoby zdravotně znevýhodněné. Ve všech jsou kromě zástupců města zejména jablonečtí poskytovatelé služeb a jejich klienti včetně svých rodin.

JN/Jana Fričová