Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonečtí zastupitelé v březnu k jednání nezasednou. Zasedání mohou být jednou za tří měsíce

10. 03. 2024 | 5:44

V březnu nezasednou k jednání jablonečtí zastupitelé. Důvodem k tomu, že zasedání primátor Miloš Vele nesvolal, je nedostatek materiálů k projednání. Ze zákona o obcích vyplývá, že zasedání zastupitelstva obce svolává primátor nebo starosta dle potřeby, minimálně však jednou za tři měsíce. Konkrétně další zasedání jabloneckých zastupitelů bude dubnu.

jablonec saljabloneckaradnice3
Foto: Artur Irma

Důvodem ke svolání jednání zastupitelů je dostatek materiálů k projednání nebo potřeba projednat zásadní věc, kterou musí zastupitelé rozhodnout. Pak může primátor svolat zasedání i mimořádně. „Důvodem nižší frekvence zasedání zastupitelstva může být i změna schvalování změn v rozpočtu města či novela zákona o obcích od 1. ledna 2024, kdy například některé dary, které doposud projednávalo zastupitelstvo, schvaluje nyní rada města,“ uvádí tajemník jabloneckého magistrátu Marek Řeháček. Ten připomíná, že Jablonec není jediné město své velikosti, které nesvolává jednání zastupitelů každý měsíc. „Například Karlovy Vary mají v prvním pololetí letošního roku již dopředu plánovaná pouze tři zasedání zastupitelstva města,“ doplňuje tajemník.

Objevily se názory, že zastupitelstvo města by mělo projednávat bezpečnostní situaci ve městě. Zastupitelstvo ovšem nemá v oblasti veřejného pořádku přímé kompetence. Město má zřízenou i komisi pro prevenci kriminality. Ta může radě či zastupitelstvu předkládat podněty k řešení. A hlasy, které namítají, že nesvoláním zastupitelstva nemohou občané komunikovat s vedením města.

„Podle zákona o obcích neslouží zasedání zastupitelstva primárně ke komunikaci občanů s vedením města, zasedání je veřejné proto, aby se občané mohli vyjádřit k projednávaným záležitostem. Komunikace s vedením musí být mnohem více operativní. Každý občan může kdykoliv vznést své dotazy na kteréhokoli politika, občané mohou využít i dny otevřených dveří u primátora, a to každou první středu v měsíci. Jablonečané se mohou obracet na magistrát i několika elektronickými kanály,“ dodává mluvčí jablonecké radnice Jana Fričová.

JN/Jana Fričová