Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jízda na kole na chodník nepatří, strážníci ji budou tolerovat pouze u dětí mladších deseti let

09. 08. 2019 | 17:24

Jízda na kole po chodníku je nezákonná, přesto se na jabloneckých chodnících cyklisté objevují. Neuvědomují si, že mohou ohrozit nejen chodce, ale také sebe. Jablonecká městská policie se proto na tyto přestupky více zaměřuje, aby předešla případným úrazům. Chodníky mohou k jízdě na kole využívat pouze děti mladší deseti let.

cyklořiditka
ilustrační foto

Jízda na kole po chodníku je obzvlášť nebezpečná na frekventovaných ulicích, jako je například ulice Palackého, a v časech, kdy obyvatelé Jablonce míří do a ze zaměstnání a chodníky jsou plné chodců. „Žádáme proto cyklisty, aby respektovali dopravní předpisy a využívali pro jízdu na kole stezky pro cyklisty, případně normální vozovku,“ říká ředitel městských strážníků Roman Šípek.

Městská policie nezákonné jízdě na kole po chodnících věnuje zvýšenou pozornost od konce července na základě podnětů od občanů. „Bezpečnost cyklistů a chodců je však pro nás prioritou dlouhodobě. Od ledna do 5. srpna tohoto roku evidujeme 45 přestupků v souvislosti s nesprávnou jízdou na kole. Drtivou většinu jsme vyřešili domluvou, nebo pokutou při spodní hranici správního trestu,“ upřesňuje Roman Šípek.

Podle ředitele městských strážníků Romana Šípka však pouze domluvy a pokuty nestačí. Důležité jsou také prevence a výchova malých cyklistů. Městská policie je proto učí zásady správné a bezpečné jízdy v dopravním provozu na Dětském dopravním hřišti v ulici Podskalí. Děti mohou rovněž získat Průkaz mladého cyklisty jako osvědčení, že pravidla bezpečného pohybu na silnicích ovládají.

JN/Adéla Říhová