Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jizerská o.p.s. asi nebude muset v zimě omezovat úpravu magistrály pro běžkaře

23. 11. 2022 | 5:47

Jizerská o.p.s. zřejmě nebude muset v zimě omezovat úpravu magistrály pro běžkaře v Jizerských horách. Pomůže jí, že za energie a pohonné hmoty nebude platit více než o minulé zimě. Na sezonu má už techniku připravenou. ČTK to řekl ředitel Jizerské o.p.s. Martin Kunc, která se stará o úpravu více než 200 kilometrů Jizerské magistrály.

googleA
ilustrační foto

"Připravení jsme stoprocentně. Čekáme, až sněhová pokrývka bude vyšší, teď se pohybujeme maximálně do pěti centimetrů," řekl Kunc. I to podle něj stačilo, aby v pondělí do hor na běžky vyrazili první nadšenci. "Zatím to ale není ani na úpravu skútrem," dodal.

Zatím to podle Kunce vypadá, že budou moci stopy v zimě upravovat ve stejném rozsahu, jak jsou běžkaři z předchozích sezon zvyklí. "Co se týče elektrické energie, tak nám se povedlo zafixovat cenu před dvěma lety, takže to máme ještě na rok. A co se týče pohonných hmot, tak ani tam to není tak hrozné, jak to vypadalo, takže jsme nakoupili zhruba za stejné ceny jako loni," řekl Kunc.

Podle něj se i tak snaží hledat úspory a i kvůli tomu jednu rolbu přemístili z Bedřichova do Desné, na úpravy magistrály bude vyjíždět od Protržené přehrady. "Ušetříme a pomůže to i časově. Dosud přejížděla rolba přes Rozmezí," uvedl Kunc. S pomocí této rolby se upravuje okruh do Josefova Dolu, Albrechtic, na Mariánskou horu a kolem Protržené přehrady a Desné.

Kromě Desné a Bedřichova má Jizerská o.p.s. rolbu připravenou k úpravě stop pro běžkaře tradičně ještě v osadě Jizerka, která se řadí mezi nejvyužívanější nástupní místa na Jizerskou magistrálu.

čtk