Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

K odstřelu komína výtopny Brandl v Jablonci bude potřeba 75 kilogramů trhaviny, padat by měl 7 vteřin

23. 09. 2021 | 12:12

Jablonec nad Nisou přijde v sobotu dopoledne o jednu ze svých dominant. K odstřelu 162 metrů vysokého komína v areálu nevyužívané výtopny Brandl bude potřeba 75 kilogramů trhaviny, což si vyžádá omezení v dopravě i zamezení přístupu do nejbližšího okolí. Po odstřelu by měl železobetonový monolit vážící přes 10.000 tun padat sedm vteřin. Dopadnout by měl podle hlavního střelmistra Vladimíra Pravdy na nevyužívané budovy, které jsou v areálu výtopny pod ním.

BrandlMural art vytvořilo studio STROY za čtyři dny.
Lidé se s komínem rozloučili happeningem. Mural art vytvořilo studio STROY za čtyři dny. Archivní foto: Mad

Neodmyslitelná dominanta Jablonce nad Nisou je zároveň nejvyšší stavbou Libereckého kraje. Komplex výtopny Brandl, jehož korunou komín je, sice leží schovaný v údolí řeky Nisy, přesto je komín orientačním bodem, podle kterého lze Jablonec okamžitě identifikovat i ze vzdálených horských hřebenů.

Od soboty už bude všechno jinak, komín půjde k zemi.

"Budovy jsme tady ponechali cíleně. Budou fungovat jako tlumič energie dopadu. Počítáme, že ztlumí případné účinky otřesu do okolí," řekl dnes Pravda novinářům. Přípravy na odstřel komína podle něj probíhají už dva týdny, do pláště komína střelmistři navrtali 250 děr. "Vývrty jsou hluboké 50 centimetrů, celková tloušťka pláště je 60 centimetrů," uvedl Pravda. Odstřel tohoto komína patří podle něj mezi atypické. "Většina komínů, která se v České republice skácí, se pohybuje ve výšce od 80 do řekněme 120 metrů," dodal.

Kvůli odstřelu komína budou platit přísná bezpečnostní opatření. "Když se odlomí cihly, beton a podobně, působí to stejně jako střela z pistole," uvedl stavbyvedoucí Metrostavu Vlastimil Soukup. Firma má na starost demolici komína i celého nevyužívaného areálu. Podle Soukupu stanovili ochranné pásmo 200 metrů na každou stranu. Zónu bude v sobotu mezi 7:00 až 12:00 strážit 13 hlídek bezpečnostních složek a lesy v okolí navíc před odstřelem prohledají psovodi se psy. Přesný čas odstřelu stanovený není, rozhodnutí bude na hlavním střelmistrovi. S ohledem na blízkou železniční trať k odstřelu dojde deset minut poté, co po ní projede osobní vlak. "Jsou tam tři možnosti," uvedl Soukup. Kvůli odstřelu bude také zhruba půl hodiny uzavřená Liberecká ulice od kruhového objezdu ve směru na Liberec a dočasně svůj domov budou muset opustit obyvatelé jednoho rodinné domu a azylového domu i návštěvníci lezecké stěny Makak.

archivní foto

Areál Brandl vybudovaný pro vytápění párou patří Jablonecké energetické. Společností stoprocentně vlastněnou městem Jablonec ho už nepotřebuje díky modernizaci systému centrálního vytápění za více než 260 milionů korun. Domácnosti a firmy ve městě teď zásobuje teplem a teplou vodou 21 nových plynových kotelen a pět kogeneračních jednotek.

čtk