Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kašna na Dolním náměstí v Jablonci je kvůli velkému úniku vody stále vypnutá

12. 07. 2024 | 5:42

Kašna na Dolním náměstí je stále bez vody. Důvodem je dvojice závad, která byla příčinou velkého úniku vody. Odbor technický společně s Technickými službami Jablonec intenzivně pracují na odstranění závad.

jablonec kasna
Foto: JN

„Jednu závadu, která spočívala v poškození podzemního potrubí, se nám už podařilo opravit, na odstranění další závady pracujeme,“ konstatuje Dana Försterová z technického odboru jabloneckého magistrátu s tím, že kvůli velkému úniku vody bylo nutné kašnu vypnout.

Moderní vodní prvek vznikl na Dolním náměstí po jeho rekonstrukci v roce 2006. Autorkou kašny je Šárka Kunclová, která byla v té době studentkou místní střední uměleckoprůmyslové školy. Kašnu tvoří hranol ze tří bloků liberecké žuly, ve vrchní části je vodní kanálek o proměnlivé hloubce, jímž protéká voda ke spodní hraně. Tam přepadá přes okraj kašny do kamenného odtoku. Všechny strany žulového hra­nolu jsou opracované, horní strana je leštěná a kontrastuje tak se žlábkovanými boky. Svým pojetím připomíná pramenící potok a stala se nejen jakýmsi mobiliářem, ale sochařsky a architektonicky ztvárnila novou podobu náměstí.

JN/Jana Fričová