Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Knihovna v Železném Brodě se přestěhovala do nových prostor v nevyužívaném výměníku

20. 02. 2020 | 14:08

V Železném Brodě na Jablonecku je ode dneška bezmála po čtvrt roce v provozu městská knihovna. Přestěhovala se do léta nevyužívaného dvoupatrového výměníku, jehož přestavba na knihovnu stála 26 milionů korun. "Z objektu zůstal jen skelet, obvod a střecha," řekl dnes ČTK starosta města František Lufinka (Za rozvoj města).

knihŽB1
Foto: FB Knihovny v Železném Brodě

Výstavba nové knihovny se v šestitisícovém městě začala připravovat už před více než 12 lety. Ještě loni sídlila v místní části Poříč ve starém a pro její potřeby nevyhovujícím objektu společně s lékařskými ordinacemi. Prostory knihovně nestačily kapacitně a ve špatném stavu byla i budova. Variant pro stěhování bylo více, volba padla na léta nevyužívaný objekt bývalého výměníku páry na teplou vodu pro vytápění sídliště na Jiráskově nábřeží. "Je na místě, kde je pět dvanáctiposchoďových domů, takže si myslím, že je zajímavá i z hlediska přístupnosti pro lidi. Je více ve středu města, než když byla na Poříčí," uvedl Lufinka.

Foto: FB Knihovny v Železném Brodě

Knihovna má zhruba 760 čtenářů a vedení města i knihovnice očekávají, že přestěhováním by jejich počet mohl výrazně stoupnout. "Snažili jsme se ji udělat podle současných trendů. Je tam i depozitář na knížky, které nejsou tolik půjčované, ale knihovnice jsou schopné je rychle dohledat," řekl starosta. V depozitu je skoro třetina z více než 20.000 svazků, které knihovna má. Rozšíří se i její nabídka služeb díky tomu, že je v ní multifunkční sál. Využívat ho budou kromě knihovny i další organizace.

Přestavba bývalého výměníku na knihovnu začala v létě 2018 a po stavební stránce trvala do loňského listopadu. Pak se dodělával interiér a stěhovaly se tam knihy a další vybavení knihovny ze starých prostor. Většinu nákladů na přestavbu výměníku platilo město převážně z vlastního rozpočtu. Získalo jen dvoumilionovou dotaci na zateplení objektu.

čtk