Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Koaliční smlouvu v Jablonci dnes podepsali ODS, Starostové, Piráti a Společně

24. 10. 2022 | 14:29

Zástupci ODS, Starostů pro Liberecký kraj, Pirátů a Společně pro Jablonec podepsali dnes v Jablonci nad Nisou krátce před ustavujícím zasedáním zastupitelstva koaliční smlouvu. Koalice bude mít většinu 16 ze 30 mandátů. Primátorem bude Miloš Vele (ODS), který byl v minulosti dvě volební období náměstkem pro ekonomiku. ANO, které volby v Jablonci vyhrálo a má devět zastupitelů, skončilo v opozici. Jednání zastupitelstva začíná v 16:00.

JBCpodpis koaliční smlouvy 24 10
Na snímku zleva: Za Společně pro Jablonec Lenka Opočenská, za ODS Miloš Vele, za Piráty a nezávislé Jakub Chuchlík a za SLK Jana Hamplová.

Městská rada zůstala devítičlenná, uvolněnými, tedy s nárokem na plný plat, budou primátor a čtyři náměstci, o jednoho víc než v minulém období. ODS bude mít kromě primátora náměstka pro majetek Petra Roubíčka. Piráti budou mít statutárního náměstka pro rozvoj, kterým bude lídr Jakub Chuchlík. Za Společně pro Jablonec bude náměstkyní pro životní prostředí Lenka Opočenská. Náměstkyní pro humanitní oblast bude Jana Hamplová ze Starostů pro Liberecký kraj. Každý ze subjektů bude mít také po jednom neuvolněném radním.

"Největším úkolem pro nás bude určitě energetika, protože nás čeká zdražování, bude to velký nápor na městský rozpočet a my musíme v první řadě začít ve větší míře připravovat energeticky úsporné projekty. Chceme stabilizovat městské finance, určitě si nechceme půjčovat na spotřebu, pokud budeme investovat z cizích zdrojů, tak půjde pouze o spoluúčasti u rozvojových projektů," řekl Vele. Město podle něj zatím energie na příští rok nakoupené nemá, a tak to bude první úkol, který nové vedení města v nejbližších dnech čeká.

Volby v Jablonci vyhrálo ANO a získalo v zastupitelstvu devět mandátů, druhá ODS jich má pět. V zastupitelstvu jsou ještě SPD, Piráti a Společně (KDU-ČSL a Zelení), kteří mají po čtyřech mandátech, tři místa v zastupitelstvu obsadí Starostové pro Liberecký kraj a jedno uskupení Pro Jablonec.

čtk