Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kočkovitá šelma má akční rádius od Proseče po Kořenov a zpět

04. 10. 2019 | 14:22

Neznámá kočkovitá šelma je zpět v Jablonci nad Nisou. Zachytila ji fotopast libereckého mysliveckého sdružení v Lukášově ve čtvrtek časně ráno. Myslivci předali informaci Policii ČR ve čtvrtek odpoledne.

Fotopast mysliveckého sdružení Harcov, umístěná v lesním porostu v Lukášově, zachytila ve čtvrtek ve 4 hodiny ráno siluetu kočkovité šelmy.  „Hospodář mysliveckého spolku uvedl, že fotka byla pořízena v místě, kde mají založenou krmnou kukuřici pro zvěř a fotopast,“ oznámil vedoucí Územního odboru PČR Jablonec nad Nisou Pavel Lang s tím, že fotopast zachytila větší kočkovitou šelmu a s ohledem na informace v médiích vše sdružení nejprve oznámilo libereckému magistrátu. Teprve poté se informace dostaly na policii.

Kriminalistický technik porovnal fotografii s maketou zvířat a měříkem v místě, kde byla kočka naposledy spatřená, a výsledky potvrdily, že jde velmi pravděpodobně o stejné zvíře, po kterém se už několik dní v okolí Jablonce pátrá a které bylo počátkem týdne viděné v okolí Kořenova.

„Platí proto stále stejná opatření a výzva k maximální opatrnosti v lese. Nevenčete psy na volno, nechoďte raději na houby a nepouštějte děti samotné do lesa na Prosečském hřebenu a okolí. Pokud zvíře potkáte, neotáčejte se k němu zády, pomalu ustupujte vzad,“ varuje vedoucí oddělení krizového řízení jabloneckého magistrátu Vratislav Pavlín. Policejní složky i myslivci stále po kočce pátrají, k jejímu odchycení jsou připravení dva zvěrolékaři s narkotizačnímu puškami.

JN/Jana Fričová