Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kvůli hrozbě šíření nákazy chce kraj omezit běžkaře. Zakázal úpravu stop, zrušil skibusy a Bedřichov zavře parkoviště

14. 03. 2020 | 18:02

Ukázkové jarní počasí se sluncem a zbytky sněhu vytáhly dnes do Jizerek mnoho vyznavačů bílé stopy. Skiareály už jsou zavřené, ale na běžkách se horami pohybovat dá. Proto do přírody zalité sluncem vyrazilo hodně sportovců, kteří si následně na sociálních sítích nemohli pohodu v Jizerských horách vynachválit. V neděli má být stejně slunečno a ještě tepleji. Závěry Krizového štábu Libereckého kraje ale natěšené borce docela zmrazí.

lyze-bezky-nove
ilustrační foto

Kvůli hrozbě šíření koronaviru chce Liberecký kraj omezit běžecké lyžování. Do bílých stop v Jizerských horách a Krkonoších dnes díky slunečnému počasí vyrazily stovky lidí, což je v rozporu s nařízením vlády, které se snaží množství lidí na jednom místě omezit. Liberecký kraj se proto od neděle rozhodl ukončit provoz skibusů, které do Bedřichova a na Smědavu běžkaře vozí. Po jednání Krizového štábu Libereckého kraje to dnes novinářům řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Vláda už v pátek rozhodla kvůli ochraně zdraví a zpomalení šíření nemoci COVID-19 o uzavření venkovních sportovišť s návštěvou více než 30 lidí od dnešních 06:00. Předčasně tím ukončila zimní sezonu v lyžařských střediscích. Běžecké tratě ale zůstaly v provozu. "Chci poprosit všechny běžkaře, aby nezvyšovali riziko přenosu nemoci tím, že se budou pohybovat ve velkých skupinách při tak masovém sportu, který je v našem kraji velmi oblíbený," řekl Půta.

Jizerská o.p.s., která se stará o údržbu téměř 200 kilometrů dlouhé Jizerské magistrály, tratě projela v pátek večer. Na doporučení krizového štábu to bylo naposledy. "Žádáme všechny, kteří si tam v téhle těžké době chodí odpočinout, aby zvažovali v jakém počtu se tam pohybují," dodal Půta. Obec Bedřichov se na doporučení krizového štábu rozhodla od dnešní půlnoci uzavřít všechna parkoviště. Policie navíc bude dohlížet na to, aby běžkaři v obci neparkovali a neblokovali průjezd.

čtk, lo