Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kvůli silnému větru dnes Jablonec preventivně uzavře část náměstí s vánočním stromem

04. 12. 2020 | 14:26

V Jablonci nad Nisou dnes částečně uzavřou Mírové náměstí s vánočním stromem. Meteorologové na víkend předpovídají silný vítr, radnice se proto obává o bezpečnost lidí. Silný vítr způsobuje v centru víry, které mohou způsobit zlomení stromu v místě kotvení. V minulosti už se to stalo, náměstí proto bude uzavřené páskami, řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

jablonec strom IMG 2590u zakaz vstupu strom
Foto: JN

Meteorologové předpovídají na víkend silný vítr, který může v nárazech přesáhnout rychlost až sto kilometrů v hodině, na horách na severu může dosáhnout až síly orkánu. Největší nebezpečí hrozí na Liberecku a Jablonecku. "Při takto silném větru již v minulosti vánoční strom dvakrát spadl. Proto při podobné předpovědi vždy náměstí z bezpečnostních důvodů uzavíráme," řekl jednatel Technických služeb Jablonec Milan Nožička.

V prosinci 2013 zlomila vánoční strom před radnicí noční vichřice. Z nádherného smrku tehdy zůstal jen pahýl trčící z dlažby. Strom spadl asi půl hodiny po půlnoci, nikomu se tehdy naštěstí nic nestalo. Desetimetrový smrk pichlák se zlomil nad stojanem a na dvou dalších místech se naštípl, takže město muselo zajistit strom nový. Navíc bylo nutné dokoupit osvětlení, které se pádem zničilo.

Silný vítr poškodil vánoční strom v Jablonci také v roce 2017. Mohutná jedle tehdy nevydržela silné poryvy větru, naklonila se a hrozilo, že spadne. Navíc se při kontrole ukázalo, že kmen stromu je narušený. Vedení města se proto s ohledem na bezpečnost lidí rozhodlo strom odstranit. Nový nechala radnice postavit až po vánočních trzích.

Letos jsou kvůli koronavirové pandemii Vánoce v Jablonci skromnější, radnice zrušila vánoční trhy i tradiční sbírku Primátorský svařák. Od pondělí 7. do neděle 20. prosince ale bude na Mírovém náměstí alespoň šest stánků, prodejcům je město nabídlo zdarma. "Ve dvou bude drobné občerstvení, jako je třeba svařené víno, do zbylých čtyř jsme domluvili trhovce s tradičním řemeslným zbožím," doplnil Jan Zeman z Eurocentra.

čtk