Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj postaví v Jablonci novou základnu záchranné služby včetně záložního operačního střediska

07. 03. 2024 | 5:00

Liberecký kraj postaví v Jablonci nad Nisou novou základnu záchranné služby včetně záložního operačního střediska. Na projekt, jehož náklady projektanti odhadli na necelých 157 milionů korun, bude kraj žádat dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Získat může zhruba polovinu peněz, kraj je ale připraven ji postavit i bez dotace. Stavba by měla začít letos v srpnu, hotovo musí být do konce příštího roku, řekl dnes novinářům krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

jablonec zzs vizualizace 3
Vizualizace

Záchranná služba působí v areálu jablonecké nemocnice, budova je ale v nevyhovujícím stavu a nemocnice ji podle svého ředitele Víta Němečka po přestěhování záchranné služby zbourá. Kraj získal před dvěma lety pro stavbu základny od Jablonce nad Nisou bezúplatně pozemek o rozloze téměř 2000 metrů čtverečních u okružní křižovatky ulic Harrachovské a Riegrovy nedaleko Lidlu s dobrým dopravním napojením.

Vizualizace"Zajištění zdravotní péče je jednou z našich priorit," doplnil Richter. Základna bude podle něj třípodlažní, první a druhé podlaží budou sloužit záchranářům, ve třetím bude záložní operační středisko. "V Jablonci slouží jedna lékařská posádka v systému rendez–vous, dvě posádky rychlé zdravotnické pomoci a jedna posádka, která se věnuje výhradně transportům pacientů mezi nemocnicemi," dodal radní. Stavba přijde podle odhadů na 93 milionů korun, dalších zhruba 60 milionů bude třeba na technické vybavení včetně operačního střediska.

VizualizacePřed čtyřmi lety dokončil kraj novou základnu záchranné služby v Rokytnici nad Jizerou za 17 milionů korun, rekonstrukcí za 23 milionů prošla základna na letišti v Liberci. V létě by měla být hotova základna v Hrádku nad Nisou za 25 milionů korun. V plánu je nová základna v Semilech zhruba za 80 milionů, která má být hotová do roku 2026, připravuje se také základna s výukovým centrem ve Frýdlantu, kde se náklady odhadují na 120 milionů korun.

VizualizaceJeště letos by měly začít práce také na novém integrovaném výjezdovém centru hasičů, policie a záchranné služby v Turnově zhruba za 260 milionů korun. Připravuje se také výstavba krajského sídla záchranné služby v Liberci na pozemku u lomu pod sídlištěm Králův háj. Kromě zázemí minimálně pro pět výjezdových skupin záchranářů, by tam měly být i sklady, školicí a opravárenské středisko. Náklady mohou podle předběžných odhadů záchranné služby dosáhnout až tři čtvrtě miliardy korun.

Mapačtk