Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj znovu řeší co se školou, která se zřítila v Jablonci. Objevila se další poškození

21. 11. 2019 | 18:44

Liberecký kraj znovu řeší, co má dál dělat s budovou Střední školy řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou, která se loni při rekonstrukci částečně zřítila. Poté, co byla budova zabezpečena, se tam v říjnu vrátili stavbaři.

jablonec skola remesel DSC 6823 medium
archivní foto

Odhalili ale v objektu další problémy, jako jsou nekvalitní zdi a příčky či poškozené inženýrské sítě. Už teď je jasné, že školu nebude možné 1. září 2020 znovu otevřít, řekl na dnešním jednání jabloneckého zastupitelstva krajský radní pro školství Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

Ve škole se kvůli vážnému narušení statiky konstrukcí loni koncem listopadu zřítila část zdi v prvním a druhém patře. Situaci zhoršil těžký mokrý sníh, který zatížil střechu. Nikomu se nic nestalo, studenti se od zahájení prací učí jinde. Podle odbornice na statiku Hany Gattermayerové byly příčinou havárie zřejmě špatně odvedené práce na úpravách budovy v 80. letech. Nezavinil ji dodavatel stavby. O slabinách budovy nemohl podle ní vědět, vše skrývaly omítky.

Stěny školy se zřítily při rekonstrukci dílen v budově, v níž vzniká centrum odborného vzdělávání, na které kraj získal 80 milionů korun z evropských fondů. Jde o jedno z osmi center vzdělávání v kraji, dohromady za 600 milionů korun. Ostatní už jsou hotová. Podle statika vznikla ve škole řetězová reakce, kdy se zřítila narušená stěna a stěna nad ní, zřítil se i strop, který pádem probořil klenby v suterénu. Budovu podepřel Metrostav zvenčí šesti ocelovými věžemi a zpevnil stojkami poškozená patra.

"Tato část budovy je bezpečná, statické posudky ale odhalily další slabiny, stěny je třeba zpevnit a vylít betonem. Pád střechy také potrhal veškeré inženýrské sítě - vodu, elektřinu, plyn, odpady. To i v patrech, která nebyla zřícením zdí přímo zasažena," řekl Tulpa. Liberecký kraj podle něj už do zabezpečení budovy investoval zhruba 30 milionů korun a nyní zvažuje, zda investovat další miliony nebo projekt ukončit a objekt raději strhnout. "Obě varianty ale přijdou podle odhadů na desítky milionů korun," řekl.

Zatím tak podle Tulpy není možné odstranit ani ocelové věže, které budovu podpírají. Provoz v sousední Podhorské ulici, která je součástí frekventované silnice 14, tak bude dál jen jednosměrný. "Nejméně do března," dodal Tulpa.

čtk