Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lidé si letní pobyty v Harrachově nově rezervovali většinou jen pár dní předem

31. 08. 2021 | 19:11

Jen několik dní předem si v letošní letní sezoně rezervovali turisté pobyty v krkonošském Harrachově. Způsob rezervací se tak výrazně změnil, hosté si už neplánovali pobyty dlouho dopředu. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Renata Konvalinková z Turistického informačního centra Harrachov. Podle města se také zkrátila délka pobytů turistů.

"Hosté již neplánují dovolenou s větším předstihem, většina rezervací přichází pět a méně dní před příjezdem," uvedla Konvalinková. Návštěvnost horského střediska byla v Harrachově ale v srpnu výrazně vyšší než v červenci. Obsazenost hotelů a penzionů stoupla v průměru ze 40 na zhruba 70 procent a přijížděli hlavně Češi.

Obdobnou zkušenost z letní sezony má i další oblíbené horské středisko v Libereckém kraji, Bedřichov v Jizerských horách. I tam přijelo v srpnu více lidí než v červenci. "Bylo to ale takové spontánnější, rezervace na poslední chvíli. Ubytovací kapacity mohly být obsazené tak ze 70 procent," uvedl již dříve pro ČTK starosta Bedřichova Petr Holub.

Do Harrachova v srpnu přijelo i více turistů ze zahraničí než v červenci, i tak jich ale bylo znatelně méně než v minulých letech. "Do Harrachova zavítali především Němci a Poláci, dále pak Slováci a Holanďané. Nezaznamenali jsme žádné Izraelce a Rusy, kteří k nám dříve v létě jezdili pravidelně,“ sdělila Konvalinková.

Úbytek zahraničních turistů se projevil i na tržbách provozovatele harrachovské sedačkové lanovky na Čertovu horu, které byly zhruba o 15 procent nižší než obvykle. "V letošní sezoně lehce přibylo tuzemských návštěvníků, zaznamenáváme ale výrazný úbytek zahraniční klientely. Ta v letošním roce tvořila maximálně deset procent oproti 60 procentům v jiných letech,“ uvedl Vlastislav Fejkl za Sportovní areál Harrachov.

Oproti minulým rokům byly také letos v létě pobyty turistů v Harrachově kratší. Z týdenních se zkrátily na tři až čtyři dny. Větší počet návštěvníků město podle místostarosty Tomáše Vašíčka zaznamenalo jen ve dnech, kdy se konaly větší kulturní a sportovní události. "Tím se nám jasně potvrdilo, že se nám přeci jen vyplatilo zariskovat a připravit program kulturních a sportovních akcí před sezonou bez ohledu na proticovidová opatření a hrozbu případného lockdownu," dodal místostarosta.

čtk