Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lidé v Jablonci chtějí participativním rozpočtem financovat komunitní kompostéry nebo zastínění hřiště

04. 10. 2019 | 11:07

Komunitní kompostér nebo zastínění dětského hřiště, to byly nejčastější návrhy, které obyvatelé Jablonce nad Nisou podávali do participativního rozpočtu. Radnice druhého největšího města v Libereckém kraji letos poprvé vyčlenila milion korun na projekty, které mohou navrhnout sami obyvatelé.

JNzizkacwwwkvalitazivotaeu
ilustrační foto

Přišlo 26 návrhů za 1,774 milionu korun, o 23 z nich budou lidé rozhodovat hlasováním v průběhu listopadu a prosince. Vybírat budou nejlepší projekty vždy ve své čtvrti, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Žádný z návrhů radnice nevyloučila. "Jednu a tutéž věc navrhly nezávisle na sobě dvě skupiny. Jde o úpravu vyšlapané zkratky ze sídliště u nemocnice k Brandlu, kterou se chodí na tramvaj. Z toho je zřejmé, že úprava nezpevněné cesty je pro místní velmi důležitá," řekla specialistka na strategické plánování magistrátu Iva Jirmanová. Potřeba obyvatel se podle ní kryje s úmysly města, které má už na úpravu nezpevněné cesty připravený projekt za 1,7 milionu korun. Z hlasování také vypadl návrh infobrány v Kokoníně, to chce radnice řešit v celém Jablonci nejen v Kokoníně.

Milion korun z participativního rozpočtu rozdělilo město do jednotlivých čtvrtí. Nejvíc peněz - 264.000 korun, tak bude směřovat do centra, naopak nejmenší částku 41.000 korun mají k dispozici obyvatelé Proseče nad Nisou. Nejvíc návrhů - celkem devět, přišlo z městské části Mšeno, sedm z centra a obyvatelé Kokonína poslali šest projektů. Místní budou vybírat v každé čtvrti ty nejlepší. "Platí, že hlasovat mohou občané jen v lokalitách, kde bydlí - když mám trvalé bydliště ve Mšeně, hlasuji o mšenských projektech," doplnila Jirmanová. Vítězné návrhy město příští rok uskuteční.

Už popáté mohli letos podávat návrhy do participativního rozpočtu obyvatelé v Semilech, k dispozici mají milion korun. V minulosti díky tomu město nechalo opravit například Archivní ulici. Loni lidé navrhli 42 projektů. Poprvé loni rozhodovali o rozdělení peněz také obyvatelé České Lípy. Město na jejich projekty vyčlenilo téměř pět milionů, ze 42 projektů teď postupně realizuje 20. Jsou mezi nimi nová sportoviště, wi-fi na náměstí nebo třeba stojany na kola. Poprvé mohou letos podávat návrhy do participativního rozpočtu také obyvatelé stotisícového Liberce, a to od 25. října do konce listopadu. K dispozici mají pět milionů korun.

čtk