Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lidé z Pobřežní ulice v Jablonci mají k dispozici nové parkování v areálu mšenské školy

21. 07. 2021 | 5:49

AKTUALIZOVÁNO: Na sídlišti Mšeno v Jablonci nad Nisou je nové parkoviště pro čtyři desítky automobilů. Radnice ho vybudovala na zpevněné ploše v sousedství Základní školy Arbesova. Polovina míst je určena pro školu, na zbylých mohou parkovat obyvatelé sousedních domů, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová. O vybudování parkoviště rozhodla hlasováním sama veřejnost, když dala parkovišti přednost před zelení. Míst k parkování je v oblasti stále nedostatek.

parking víc aut
Ilustrační foto

Mšeno patří s bezmála 10.000 obyvateli mezi největší jablonecké čtvrti. Počátky osídlení v těchto místech sahají až do 16. století, kdy tam byla založena sklářská huť. Součástí Jablonce je Mšeno teprve od roku 1962. Počátkem 80. let minulého století bylo staré Mšeno zbouráno a na jeho místě vyrostlo největší jablonecké sídliště. V době, kdy novou čtvrť projektovali, nikdo nepočítal s tím, že každá domácnost bude mít auto a některé i dvě, parkování je tam proto dnes velkým problémem.

V panelových domech v Pobřežní ulici je zhruba 130 bytů a k dispozici jen 60 parkovacích míst. O parkovišti se tam jednalo od roku 2015. Město tehdy získalo pozemky se zchátralým a částečně rozestavěným domem z roku 1975 nedaleko přehradní nádrže Mšeno II. Původně tam sice měl soukromý investor zájem objekt včetně pozemků odkoupit, zdemolovat a na jeho místě vystavět bytový dům, proti tomu se ale postavili obyvatelé okolních domů. Objekt pak léta chátral a scházeli se v něm bezdomovci a v roce 2013 dokonce částečně vyhořel.

Město se proto s majiteli dohodlo na směně pozemků s domem za jiný dům z majetku města v hodnotě čtyř milionů korun. Zdevastovanou budovu nechalo v roce 2015 zbourat a obyvatelé z lokality dostali na výběr, co s uvolněným prostorem. Vybrali si parkoviště. To ale nakonec nevzniklo přímo na ploše po zbouraném domě, ale o kus dál na pozemku sousedícím se školou. "Využít ho mohou zvláště řidiči, kteří v současné době parkují na chodníku podél ulice Pobřežní," dodala Zuzana Bencová z oddělení investiční výstavby města.

čtk