Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Majitel harrachovské sklárny pomoc státu vítá, za energie letos už vydal i rezervy

15. 09. 2022 | 12:27

Majitel Sklárny a minipivovaru v Harrachově na Jablonecku František Novosad pomoc, kterou ve středu vláda schválila pro velkoodběratele elektřiny a plynu, vítá. Věří, že firmě pomůže. Malá krkonošská sklárna spotřebuje ročně kolem 8000 megawatthodin plynu. Zatímco loni za něj za celý rok zaplatila 4,5 milionu korun, letos byla jen poslední srpnová faktura na čtyři miliony, řekl ČTK Novosad. Letos už tak podnik za plyn zaplatil zhruba 17,5 milionu, čtyřikrát víc než loni.

Harrachovexkurze2
archivní ilustrační foto z hrrachovské sklárny

"Utratili jsme už i 12 milionů, které jsme si v minulých letech našetřili na novou pec, nutně ji potřebujeme, ta pec nevydrží věčně, současná už dosluhuje. Doufám, že ta pomoc bude zpětně, protože teď opravdu krvácíme. Nakupujeme za spotové ceny, v jednu chvíli to bylo i přes 300 eur za megawatthodinu (7360 Kč)," doplnil Novosad. Sklářská výroba patří k energeticky velmi náročným odvětvím, i když se podle něj snaží firma šetřit a sklo taví jen obden, spotřebu výrazně snížit nedokáže.

Podle dnešního rozhodnutí vlády budou moci velkoodběratelé elektřiny a plynu výhledově čerpat podporu kvůli vysokým cenám energií. Na program je připraveno 30 miliard korun. Energeticky náročné firmy budou moci získat až 200 milionů korun, ostatní nejvýš 45 milionů. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) je podpora určená zejména firmám ze zpracovatelského průmyslu, dále těžebního průmyslu, ale také zemědělství či lesnictví.

Harrachovská sklárna je nejstarší fungující sklárnou v Evropě a letos slaví 310 let od svého založení. Sklárnu založili před rokem 1712, v areálu jsou památkově chráněná brusírna, torzo kamenného mlýna a kaple sv. Anežky, cenný je ale celý areál. Podnik vyrábí luxusní nápojové a užitkové sklo a křišťálové lustry a zaměstnává bezmála 90 lidí. Součástí sklárny je sklářské muzeum, prodejna českého skla a porcelánu, výtvarná dílna, minipivovar, pivní lázně, hotel a restaurace. V loňském roce utržila přes 50 milionů korun, o pětinu víc než v roce 2020.

čtk