Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Městská policie v Jablonci: muž s 2,71 promile skončil na záchytce, zraněné ženě zavolali taxi

112
04. 05. 2024 | 16:04

Konec dubna, kdy se slaví filipojakubská noc, je náročný pro všechny složky IZS. Ačkoliv meteorologové varovali před nebezpečím ohně kvůli silnému větru, hořelo v Jablonci nad Nisou 1. května naštěstí jen na jednom místě a plameny se podařilo zkrotit za poměrně krátkou dobu. Jablonečtí strážníci si však rozhodně na nudu stěžovat nemohli.

Městská Policie jablonec má nový vozidlo
Foto: JN

Léčit se, nebo se upít

V pravdě až hamletovskou otázku si položil pan Z., který v úterý 30. dubna hned po poledni volal na linku Českého červeného kříže. Žádné zdravotní potíže ho netrápily, jen se podle slov pracovnice chtěl vypovídat. Protože však po rozhovoru s mužem pojala obavy o jeho život, obrátila se na Městskou policii Jablonec nad Nisou. Řekla, že volající byl zjevně silně opilý, svěřil se, že je alkoholik, a neví, zda se léčit nebo upít k smrti. Strážníci proto vyrazili na adresu, kterou uvedl. Pohánělo je sdělení, že se údajně už v minulosti pokusil o sebevraždu.

Dotyčného pana Z. hlídka na udané adrese našla. Byl silně rozrušený, strážníkům řekl, že se rozešel s přítelkyní, alkoholismus už nezvládá a chce se léčit. V tu chvíli měl podle orientační zkoušky v dechu 2,71 promile alkoholu. Vzhledem k jeho psychickému stavu přivolala hlídka MP zdravotnickou záchrannou službu, která muže převezla na libereckou záchytku, odkud po vystřízlivění pokračoval do psychiatrické léčebny.

Pomoc, nemohu se hýbat!

Těsně před druhou hodinou odpolední v úterý 30. dubna volala na tísňovou linku žena s tím, že je u přehrady na lavičce a nemůže odejít kvůli velké bolesti, která ji trápí po zranění. Nechtěla prý obtěžovat složky IZS, ale nic jiného ji nezbývá. Snažila se přivolat taxi, ale to ji odmítlo s odůvodněním, že nemůže až k ní na přehradní promenádu přijet. Strážníci paní taxi přivolali a do vozu jí pomohli.

Úkryt ve věži

O prvomájovém odpoledni, krátce po druhé hodině, se ozval poplach z bývalých městských lázní, konkrétně z jejich vestibulu. Hlídka MP celou budovu zkontrolovala, prohlédla i vchodové dveře, které však byly neporušené. Nakonec strážníci našli vylomené balkonové dveře v posledním patře objektu a v podkroví věžičky v trámoví ukrytého muže. Ten chvíli tvrdil, že je v domě sám, pak, že jsou tři, nakonec, že si dělá legraci. Jak se však do lázní dostal, říci nechtěl. Vzhledem k podezření ze spáchání trestného činu krádeže vloupáním strážníci hříšníka předali Policii ČR.

Kouř nad lesem

Přibližně ve stejný čas další hlídka MP při běžné obchůzce zpozorovala v ulici Za Plynárnou hustý kouř, který stoupal ze zalesněné stráně proti azylovému domu. Strážníci se pokusili dostat k ohništi zdola, v tom jim však bránilo husté křoví a příkrá stráň. Urychleně se proto přesunuli do ulice Na Domovině, odkud byl přístup k požářišti snazší. Okamžitě přivolali jablonecké hasiče a během jejich zásahu usměrňovali silniční provoz. Likvidace ohně v lese trvala něco přes hodinu.

Velký černý pes

V půl osmé večer v úterý 1. května oznámil na operační středisko pan V., že v okolí ulice J. Suka volně pobíhá velký černý pes. Údajně patří bezdomovci a je agresívní, nedávno prý pokousal sousedku z okolí oznamovatele. Chvíli poté volal na operační středisko další muž, který byl u prodejny Penny a popsal volně pobíhajícího velkého černého psa. Řekl, že ho drží za obojek a že zvíře není agresivní. Na místě strážníci zjistili, že vlastníkem psa je pan B., který toho času žije ve stanu na parkovišti nedaleko jednoho výrobního závodu. Za volný pohyb psa dostal pan B. blokovou pokutu.

JN/Jana Fričová