Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Modernizace železniční trati na úseku ze Železného Brodu do Tanvaldu umožní zrychlit vlaky

03. 12. 2019 | 10:05

Modernizace železniční trati na Jablonecku umožní zrychlit vlaky na trase z Liberce na Hradec Králové. Od září do konce listopadu byl za 409 milionů korun opraven úsek ze Železného Brodu do Tanvaldu. Nové jsou kolejnice a také dřevěné pražce, které nahradily ocelové. Opravená kolej je po svaření v celém úseku bezstyková, umožňující pohodlnější jízdu vlakem, sdělil dnes ČTK mluvčí Strávy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš.

vlak www.cd. 3-ext2-regiopanter
Foto: zdroj: www.cd.cz

Modernizován byl bezmála 16 kilometrů dlouhý úsek trati a také nástupiště ve Velkých Hamrech a a v zastávkách Spálov, Jesenný a Návarov. "Součástí projektu byla i oprava sedmi mostů, stejného počtu propustků a jedné opěrné zdi, přejezdových konstrukcí na celkem šesti úrovňových kříženích, a to včetně železničního spodku," doplnil Iliaš. Obnovy se dočkal i systém odvodnění.

Na jednokolejné trati se pracovalo od 2. září do konce listopadu, na zimu dělníci práce přeruší a znovu se vrátí příští rok na jaře. Po celkovém dokončení stavby v červnu příštího roku budou moci některé typy vozidel jezdit v tomto úseku rychlostí 75 kilometrů v hodině. "Zčásti byla (rychlost) zvýšena již od 1. prosince v souvislosti se zahájením zkušebního provozu. Umožnila to mimo jiné i úprava zabezpečovacího zařízení," dodal Iliaš.

čtk