Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci chystá ke 120. výročí i odhalení sochy a murálu

10. 01. 2024 | 18:01

Státní muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou v rámci letošních oslav 120. výročí svého založení odhalí umělecké dílo v parku a také murál, což je velkoplošná malba na stěně. Bude na fasádě přístavby muzea označované jako Pelantovo schodiště. Novinkou budou také herní prvky v parku či tištěný průvodce muzeem určený pro děti, který výtvarně upraví kreslíř Petr Urban. Novinářům to dnes řekla ředitelka muzea Milada Valečková.

jablonec muzeum pristavba muzea foto johana antosova (4)
Muzeum skla a bižuterie v Jablonci, foto: Johana Antošová

Muzeum v Jablonci zřizované ministerstvem kultury spravuje největší kolekci bižuterie na světě a jednu z největších evropských veřejných sbírek skla. Základ jeho sbírky by položen v roce 1868, jako datum svého vzniku ale uvádí rok 1904, kdy zpřístupnilo první expozice. Mimořádně úspěšný byl pro něj loňský rok, kdy poprvé v historii mělo přes 50.000 návštěvníků. V hlavní budově a pobočce na Kristiánově jich přivítalo 54.568. "Je to návštěvnost, kterou pravděpodobně nebudeme dosahovat každý rok, ale je to meta, kolem které bychom se chtěli pohybovat," řekla Valečková.

Jablonecké muzeum se loni také dostalo do užšího výběru v soutěži Evropské muzeum roku 2024, o vítězi se bude rozhodovat letos v květnu. "Pro nás je velkým úspěchem už samotný postup mezi nominované," uvedla ředitelka. To se podle ní za čtvrtstoletí konání této soutěže povedlo jen několika českým muzeím. Do celosvětového podvědomí se jablonecké muzeum loni dostalo i tím, že se podílelo na přípravě podkladů, které pomohly k zařazení ruční výroby skla na seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO.

Letošní program oslav je podle ředitelky koncipovaný tak, aby do něj co nejvíce vtáhli veřejnost. I proto většina oslav pořádaná k výročí bude spojená s akcí pro veřejnost. První bude na konci dubna odhalení plastiky sklářské výtvarnice Gizely Šabókové v prostoru pod převisem přístavby v parku. "Původně jsme tam chtěli mít odpočinkové místo s lavičkami, což se nám úplně neosvědčilo, takže jsme se rozhodli, že ho zaplníme něčím smysluplným, což bude umělecké dílo," dodala Valečková.

Murál na fasádě betonové přístavby muzeum odhalí v květnu při muzejní noci, v soutěži vybírá z devíti návrhů. "Naprostá většina návrhů je velmi decentní, až mě to překvapilo, a nemělo by to podle mě budit absolutně žádné pohoršení," uvedla ředitelka muzea.

Zpřístupnění hracích prvků v parku, křest dětského průvodce a k tomu i maskota chystá muzeum na 21. června, kdy uspořádá speciální akci pro děti. Další Dny s muzeem plánuje na léto, budou součástí akcí Křehká krása a Jablonecké Perle. Zářijové Dny evropského dědictví spojí s putováním po stopách Karla Richarda Fischera, zakladatele muzea a bývalého starosty Jablonce. "My bychom mu při té příležitosti u nás chtěli odhalit pamětní desku," dodala Valečková.

Hlavní letošní výstavy budou věnované ateliérovému sklu, knoflíkům z Jizerských hor, tvorbě skláře Františka Janáka a umělecké rodině Kopřivů.

čtk